Gurbe Douwstra komt met een kerstlied: "Als het goed is draaien ze het ieder jaar weer"

Gurbe Douwstra © Steven Zwart
Hij zit al decennia in de muziek, maar voor Gurbe Douwstra wordt het een primeur: hij werkt aan een kerstliedje. En zijn dochter is de schuldige.
"De laatste jaren gaan we vaak met een hele familiegroep op wintervakantie", zegt Douwstra. "Vorig jaar waren we daar tijdens de kerstdagen en toen zei mijn dochter: 'papa, het wordt tijd dat je een kerstliedje schrijft.'"
Daar zat iets achter: "Een kerstliedje komt ieder jaar terug. Je hoeft het maar één keer te schrijven en als het goed is draaien ze het elk jaar weer. Dat is ook goed voor de royalty's."
Ik wil toch graag liedjes schrijven die ik naadloos in mijn repertoire kan passen.
Gurbe Douwstra
Zelf had de Friese troubadour nooit veel met kerstliedjes. "Dat kun je niet het hele jaar door zingen. Het is wat raar om zoiets in de lente te zingen, en ik wil toch graag liedjes schrijven die ik naadloos in mijn repertoire kan passen."

Een Gurbe-kerstliedje

Toch is het nu zover. "Ik begon erover na te denken en op een gegeven moment had ik wel wat een idee voor een alternatief kerstliedje. Toen ben ik maar begonnen met schrijven en daar kwam wat uit."
Iets alternatiefs wordt het dus. "Een Gurbe-kerstliedje", zoals hij het zelf omschrijft. "Een beetje met een knipoog, met een cynisch-ironische tekst. Daarentegen ligt er een vet arrangement overheen. Dat is wat een contrast."
De plaat is nu nog volop in productie. "We zijn vorige week maandag begonnen met heel veel snaarpartijen. Drie verschillende gitaren, een ukelele, een mandoline. Verder heeft het strijkkwartet Regina Forte al een hele partij ingespeeld. Deze week is de zang erbij gekomen."

Ook in het Nederlands?

De zang is in het Fries, maar Douwstra denkt erover na om het tweetalig te maken. "Ik zei tegen mijn producer Harry Zwerver en tegen Peter van der Zwaag: dit lied vraagt steeds meer studiotijd, dit wordt een onbetaalbare productie. Het kan voor mij alleen uit als ik hem in het Nederlands uitbreng. Peter zei: waarom doe je dat dat niet?"
Dat zette Douwstra aan het denken. Hij twijfelt nog steeds wat. "Maar ik heb wel een Nederlandse tekst geschreven. Die neem ik ook op,. maar ik wel hem dan eerst tien keer terugluisteren."
Het hele project geeft hem in ieder geval veel voldoening. "Ik was mijn drive wat kwijt. Maar sinds we hier serieus mee bezig zijn, vind ik dit toch weer het mooiste vak van de wereld. Het plezier in het muziek maken is terug."
Eind 2020 speelde Gurbe Douwstra twee liedjes in de historische setting van het 100 jaar oude Woudagemaal: