Basisschool De Trieme in Sintjohannesga 100 jaar terug in de tijd

Kinderen in de klas © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Christelijke basisschool De Trieme in Sintjohannesga bestaat 100 jaar. Dat vieren de meesters, juffen en kinderen door in kleding uit de vorige eeuw naar school te komen.
"Ik vind het wel wat jeuken die oude pakjes", zegt een van de kinderen. Een groepje leerlingen verzamelt zich op het plein bij de ingang van de school. Tientallen kinderen zijn verkleed en bespreken hun outfit. "Ik heb een pet op mijn hoofd die nog van mijn opa is geweest", zegt Klaas-Anne uit groep 7/8.
"Er zitten ook nog van die oude klompen van vroeger bij. Het zit niet lekker, want ik ben dit niet gewend. Die geitenwollensokken jeuken ook." Klaas-Anne stopt met praten als een van de juffen het plein oploopt. Met een grote koeienbel haalt ze alle kinderen naar de voordeur. "Allemaal naar binnen, want het is al bijna tijd!"
De Trieme in Sintjohannesga bestaat 100 jaar
Binnen krijgen de kinderen les in de oude stijl van vroeger. De iPads en schriften hebben ruimte gemaakt voor een griffel en lei. "Ik wil nu graag het woord 'eetwaren' zien", zegt meester Sietze Greidanus, terwijl hij met een strenge blik de klas inkijkt. De kinderen schrijven het woord op hun lei. "Wij geven zelfs les in de spelling van toen", zegt Greidenus. "Tegenwoordig is het natuurlijk 'etenswaren', maar wij doen 'eetwaren'. Ik heb dat natuurlijk allemaal opgezocht en hoop de kinderen zo wat te kunnen leren."

"De kinderen hebben nu weinig te klagen"

Greidanus neemt de stap in de tijd serieus en met een liniaal slaat hij op een oude katheder. "Wij hopen dat de kinderen wat meekrijgen over de tijd van toen. Dat het allemaal strenger was en dat de kinderen eigenlijk niet zoveel te klagen hebben deze dagen." Greidanus stopt met praten en kijkt weer de klas in. "Ik wil nu 'kiespijn' zien."
De kinderen van de basisschool in de klas © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"Ik vind het prachtig dat wij verkleed zijn", zegt Senne, terwijl zij het bevel van de meester opvolgt. Ze heeft speciaal voor deze dag een bloemenjurk aangetrokken en strikjes in haar haar gedaan." Zo kunnen wij ook zien hoe het in die tijd was. Dat is voor mij heel vreemd, maar voor oma was dat gewoon. Ik vind het mooi dat de school dit doet."
De kinderen gaan de school in © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De hele week zijn er activiteiten op de school, die op 15 november exact 100 jaar is geworden. "100 jaar geleden is er een hele strijd geweest om het christelijke onderwijs hier te krijgen", zegt juf Saskia de Jong. Zij is druk bezig geweest om alle feestelijkheden te plannen. Dinsdag waren er Oudhollandse spelletjes en vrijdag is er een reünie.
"Niet iedereen wilde de school hier hebben", vertelt de juf. "Het was natuurlijk een andere tijd en die strijd over het type onderwijs was groot. Maar het is er nu nog en daar mogen wij trots op zijn. Scholen stoppen met bestaan, want het is moeilijk om dorpsscholen rond te krijgen. Maar gelukkig zijn we er nog en we hebben veel plezier. Hopelijk komen er nog 100 jaar bij."