Verhalenavond: "Het helpen van mensen geeft me afleiding van de oorlog"

© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Bijna iedereen heeft wel een moment waarop het leven een grote draai heeft genomen. Dat is dit jaar het thema van de Verhalenavond, die komende vrijdag weer wordt gehouden. Inna Brjukhovetska uit Oekraïne heeft ook een moment van ommekeer meegemaakt. Ze woont op dit moment in Harlingen.
Ze is alweer zeven maanden in Harlingen met haar zoon van 12 en dochter van 16 jaar. Haar man moet in Oekraïne blijven. Harlingen is geen onbekende plek voor haar: haar moeder woont hier al jaren omdat ze met een Nederlander is getrouwd. Inna zocht haar moeder iedere zomer op.
Ze kan ook al een aardig woordje Nederlands en kan daarom goed andere vluchtelingen uit Oekraïne helpen die hier ook zijn. In Harlingen en omstreken zijn dat er zo'n honderd. Zo heeft ze ervoor gezorgd dat de bibliotheek in Harlingen een hoek heeft met Oekraïense boeken, gaat ze met mensen mee naar het uitzendbureau voor werk of is ze gewoon een luisterend oor.
Ze vindt het mooi om mensen uit haar eigen land te helpen. Het geeft haar een goed gevoel en afleiding van de situatie in haar eigen land.
Luister naar het verhaal van Inna Brjukhovetska

Verhalenavond

Het is inmiddels een echte traditie geworden: de Verhalenavond. De eerste editie was in 2018 bij de start van Culturele Hoofdstad en nu vindt het evenement elk jaar plaats. Op tientallen plekken in Friesland worden komende vrijdag 18 november verhalen verteld. Het thema dit jaar is 'De Ommekear'.
Omrop Fryslân staat in de omloop naar de verhalenavond stil bij een aantal verhalen in een speciale serie. De verhalen worden maandag tot en met donderdag uitgezonden op de radio in het programma No Yn Fryslân. Luister hier naar het verhaal van Reitse Reitsma en Aaltje Wildschut.