Laweidirecteur Avezaat met pensioen: "Twintig gouden, maar ook turbulente jaren"

Stef Avezaat © Maartje Roos
Directeur Stef Avezaat van schouwburg De Lawei gaat volgend jaar met pensioen. Hij heeft dan twintig jaar bij het theater in Drachten gewerkt.
Het afscheid doet Avezaat wel iets. "Het gaat gepaard met enige weemoed. Het waren twintig gouden jaren waarin ik leiding mocht geven aan een weergaloos en fantastisch team. Het waren ook turbulente jaren," zegt Avezaat. Hij verwijst daarmee naar de hoogtepunten en de dieptepunten.

Bouwcrisis

In zijn tijd heeft De Lawei een transformatie ondergaan. Grootste verandering was de uitbreiding en de verbouwing van de schouwburg, zo rond het jaar 2014. Die ging niet van een leien dakje en dat was wat Avezaat betreft ook een dieptepunt in zijn carrière bij De Lawei.
Door een conflict met de aannemer duurde het bouwproces langer. Omdat De Lawei niet tevreden was met het werk van de eerste aannemer, liet men de werkzaamheden door een andere aannemer afmaken. Dat had juridische consequenties.

Simmerdeis en samenwerking met Orkater

Hoogtepunt is wat Avezaat betreft het meerdaagse festival Simmerdeis en de coproductie 'Het Verdrag van de Zuiderzee' van zijn schouwburg met theatergezelschap Orkater.

Voelt zich Fries

Avezaat neemt volgend jaar op 1 juni afscheid. Hij blijft na zijn pensioen in Fryslân wonen. Avezaat die oorspronkelijk uit Amsterdam komt, voelt zich na al die jaren een Fries.
Hij blijft wel lid van de landelijke Raad voor Cultuur die de regering en het parlement advies geeft over kunst, cultuur en media.