'Heit en mem' hielden rekening met enkel een stage in Ierland, maar dat liep anders

Andrea Elzinga in Ierland © Omrop Fryslân
Andrea Elzinga uit Garyp zou maar 10 maanden in Ierland zijn voor een stage, maar woont daar intussen al bijna 14 maanden. "Wij moeten maar zien waar het eindigt", zegt ze opgetogen.
De 21-jarige Garypster woont op dit moment in de plaats Carrigtwohill, aan de zuidkant van Ierland. Na het voortgezet onderwijs in Burgum volgde zij de hotelschool in Leeuwarden. Daar moest ze stage voor lopen en zo kwam het buitenland in beeld.
"Ik wilde altijd al naar Ierland toe. Een collega op Vlieland zei: je moet eigenlijk dat bedrijf even een mailtje sturen, daar heb ik ook stage gelopen en het was hartstikke leuk. Dat deed ik en ik kreeg meteen een mailtje terug: ze wilden me wel hebben", zegt Andrea. En zo gemakkelijk ging het.
De keuze voor Ierland kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Andrea was er al eens geweest met vakantie en voelde zich aangetrokken door het land, de muziek en de omgeving. Het past bij haar, zo was haar gevoel.

Stage op een luxe resort

Andrea kwam bij Fota Island Resort terecht met 130 kamers en 130 huisjes, drie restaurants, een spa en drie golfbanen. Zij schreef daar ook haar afstudeerstage. Zij begon bij de receptie, maar zocht haar weg hogerop.
Na de stage kwam er een leidinggevende functie vrij en die kon ze krijgen. Momenteel geeft Andrea leiding aan het team van de receptie. Dat was wel even wennen, maar het is intussen ook mooi om te doen. Iedere dag is weer anders.
Andrea geeft zelfs leiding aan Ierse collega's die ouder zijn dan haar, maar de Friezin wordt geaccepteerd en het loopt goed. Op het resort vindt ze veel variatie in het werk, met alle verschillende doelgroepen die er komen: dat gaat van families tot trouwerijen en stelletjes.
In de rubriek Operaasje Fryske Flagge hebben we contact met Friezen van over de hele wereld. Drie jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er vooralsnog niet te komen, doordat het nieuwe bedrijf dat WhatsApp overneemt, pas een vlag maakt als het land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal op de wereld. Wat drijft ze en welke avonturen maken ze mee?
Zelf woont Andrea in een van de huisjes op Fota Island. Ze heeft veel leuke collega's en dat zijn ook voor het grootste deel sociale contacten. Even gezellig de stad in, naar de kerk of naar de sportschool.

Hogerop

De stage duurde maar tien maanden, maar Andrea bleef hangen. "Ze hebben mij een baan aangeboden en ik was eigenlijk nog niet uitgeleerd hier. Ik heb zoveel ervaring opgedaan, dat ik nog wel veel meer ervaring op wilde doen. Daarom ben ik gebleven."
'Heit en mem' vinden het mooi wat Andrea doet, maar missen haar ook wel. De familie is ook een paar keer op bezoek geweest: zij stonden versteld van alle luxe op het resort.
Andrea Elzinga vanuit Ierland
Andrea mist het thuisfront ook wel, net als het korps, de volleybal en het dorp. "Maar ik ben een paar keer thuis geweest, dus dan is het ook weer goed. Het thuis zijn met mijn vader en moeder, mijn broer, opa en oma en vriendinnen. Gewoon de mensen om je heen, die mis ik wel. Maar tijdens de kerstdagen ben ik een paar dagen thuis."

Ieren verschillen niet zo met Friezen

Toch verschillen de mensen op Ierland niet heel erg van Friezen, vindt Andrea. Beiden even nuchter. In de omgang wel makkelijk, maar net als bij Friezen: als je wat verder wilt komen, dan moet je wel wat meer moeite doen.
Ik heb veel geleerd, maar ook veel mensen leren kennen.
Andrea Elzinga
"De mensen zijn hartstikke lief en ze denken goed om mij. En iedereen denkt aan elkaar", zegt Andrea. "Ik heb veel geleerd, maar ook veel mensen leren kennen."
Ook van de omgeving geniet ze iedere dag. "Het is prachtig. Het is zo hoog hier, zoiets heb je in Fryslân niet. Om dat in het echt te zien is zo mooi."