Sjoerd Bonnema wil burgemeester van Ooststellingwerf worden "Burgemeester van de toekomst"

Sjoerd Bonnema © Anne Westerhof
Ooststellingwerf zoekt een nieuwe burgemeester. Sjoerd Bonnema (61 jaar) uit Fochteloo wil dat wel worden. Hij is geen bestuurder of politicus, maar eco-imker. Misschien maakt hij niet veel kans op het burgemeesterschap, maar hij heeft wel een reden waarom hij solliciteert.
"Het is eigenlijk een sollicitatie met een knipoog, maar ik wil wel een boodschap afgeven", zegt Sjoerd Bonnama. "We moeten meer naar een burgemeester van de toekomst toe en deze gemeente valt nog wel wat te verbeteren."
Met de toekomst bedoelt hij dat bij besluiten moet worden nagedacht of het ook goed is voor de komende generaties. "Dan heb ik het over natuur, milieu, maar ook over vluchtelingen en hoe we met de wolf omgaan."

Boodschap

Zijn boodschap is dat we toleranter naar elkaar moeten worden. Hij durft zich wel uit te spreken en is niet bang voor reacties. "Die angstcultuur moeten we van af. Mensen die wat te zeggen hebben over natuur, milieu of landschap met verstand van zaken, durven niet meer aan het woord te komen. Ik wil dat tegengeluid ook laten horen."
Hij is al tijden met zijn boodschap bezig. "Tegen discriminatie, voor tolerantie. Als het nu om mensen gaat of om dieren." Volgens hem kan het Sinterklaasfeest in zijn gemeente ook wel anders. "Dat is niet voor iedereen, het is met veel Zwarte Pieten, dan denk ik, kom op Ooststellingwerf, onderneem daar wat meer actie in."
Sjoerd Bonnema over zijn sollicitatie
Na het vertrek van burgemeester Harry Oosterman in 2021 werd burgemeester Sandra Korthuis als waarnemer benoemd. Het is de bedoeling dat een nieuwe burgemeester in april volgend jaar wordt geïnstalleerd.