MCL voert twee weken lang operaties uit om schrijnende zorg aan te pakken

Tammo Brouwer © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Ziekenhuis MCL in Leeuwarden voert de komende twee weken operaties uit bij mensen die al lang op de wachtlist staan en die niet nog langer op een operatie kunnen wachten.
"Het gaat om schrijnende zorg, zoals mensen die al een jaar met een katheter lopen of die niet meer kunnen slapen van de pijn. Dus mensen die langdurig veel klachten hebben," zegt Tammo Brouwer, hoofd van het operatiecentrum van het MCL.
Het ziekenhuis heeft een inventarisatie gemaakt en met alle afdelingen contact gehad. Alle specialisten hebben een lijst aangeleverd met mensen die op een operatie wachten. Bij orthopedie en urologie staan de meeste mensen op de wachtlijst. "We kunnen niet een week lang alleen mensen met orthopedische klachten behandelen." Er is een selectie gemaakt.
Er worden geen extra operaties gedaan. "We halen andere mensen naar voren. Het gaat om andere groepen, mensen die gepland stonden voor bijvoorbeeld een maagverkleining moeten dus nog even wachten."
MCL voert twee weken lang operaties uit om schrijnende zorg aan te pakken
Normaliter doet het MCL zo'n 350 operaties per week. "Vanwege personeelstekorten kunnen we niet meer en we zouden er eigenlijk nog een operatiekamer bij moeten hebben."
De wachtlijst voor corona was 1500 tot 1700 mensen. "Dat is normaal voor een ziekenhuis als het onze." Het is in de coronatijd opgelopen naar 3300.
Na deze twee weken volgt een evaluatie en als die positief is, wordt dit mogelijk weer eens zo aangepakt.