It Fryske Gea kan hulp van boeren goed gebruiken bij beheer van natuurgebieden

Henk de Vries, directeur It Fryske Gea © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Boeren en natuurorganisaties kunnen meer samenwerken bij het beheer van natuurgebieden. Dat is de overtuiging van Henk de Vries, directeur van It Fryske Gea, en Nico Minnema, die werkt als landbouw- en natuuradviseur.
Volgens Minnema was natuurbeheer vroeger een onderdeel van het boerenbestaan. Tegenwoordig lijken natuur en boeren soms bijna tegenover elkaar te staan. Dat zou anders moeten én kunnen, als de boer er maar geld mee kan verdienen.
Ook De Vries ziet de samenwerking met de boeren wel zitten. Vooral ook omdat de natuurorganisaties nu al niet genoeg geld hebben voor optimaal beheer van de natuur. "We doen ons best, maar als we het op de vierkante meter willen beheersen, is er niet genoeg geld. Misschien willen we ook wel eens wat te veel. De natuur heeft ook zijn eigen dynamiek. Dat laten we eigenlijk niet toe."
Hoe gaat het met de natuur in De Alde Feanen?
Bij natuurbeheer moet alles kloppen, vertelt De Vries. Niet alleen mag er niet teveel bemesting in een gebied vallen - vanwege stikstof - maar ook het waterpeil en het beheer moet in orde zijn.
In natuurgebied De Alde Feanen stroomt het water het gebied uit, omdat in de omliggende gebieden het waterpeil lager is. En dat zou niet zo moeten zijn. Het gebied heeft meer aan grondwater dan aan regenwater. Grondwater is namelijk minder zuur, en dat is beter voor de zogenoemde blauwgraslanden die in het gebied voorkomen.
Blauwgraslanden danken hun naam aan de blauwe zegge, die niet groen, maar vrijwel blauw is. Zonder beheer kan het ook niet. Als de blauwgraslanden niet gemaaid worden, neemt het pijpenstrootje het over. Dat overwoekert de andere begroeiing.

Extensiever werken, met minder uitstoot

In het hele onderhoudsvraagstuk speelt de boer ook een rol. Die moet extensiever werken met lagere kosten en hogere opbrengsten en dus ook minder stikstofuitstoot.
Een deel van de boeren is bang dat het inkomen te laag wordt. Maar anderen hebben er al succes mee, zegt Minnema. "Die zeggen: we sturen niet meer op het aantal liters, maar op het aantal kosten."
Nico Minnema, natuur- en landbouwadviseur © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Samenwerking met natuurorganisaties kan ook helpen. "Dan snijdt het mes aan twee kanten. Het is goed voor het natuurgebied, maar ook voor de natuur eromheen."
Goed beheer heeft een effect op de invloed van stikstof. "Hoe beter een natuurgebied ervoor staat, hoe minder de stikstof heeft", legt De Vries uit.
Hoewel de waterstand en bemesting invloed heeft op de natuur in De Alde Feanen, is De Vries wel tevreden hoe het gebied ervoor staat.
Henk de Vries en Nico Minnema vertellen hun verhaal in een reportage in het programma Buro de Vries