Besluit over gaswinning bij Ternaard uitgesteld naar maart 2023

Wierum in de verte, vanaf Het Schoor bij Ternaard © Remco de Vries
De NAM krijgt tot en met maart 2023 de tijd om de vergunningsaanvraag voor de gaswinning onder het Wad bij Ternaard aan te passen aan de laatste juridische hindernissen rondom de stikstofproblematiek.
Dat heeft minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) woensdagavond in Den Haag gezegd bij een debat over de natuur in de Tweede Kamer.
Begin deze maand werd al duidelijk dat het besluit over de gaswinning uitgesteld wordt, nu de Raad van State een streep heeft gehaald door de zogenaamde bouwvrijstelling. Met die vrijstelling kon er worden gebouwd, ook als dat gevolgen zou hebben voor de stikstofbelasting op de natuur.
Nu die vrijstelling er niet meer is, moet de NAM in de vergunningsaanvraag aantonen dat zij hun boorinstallatie kunnen neerzetten zonder dat dat te veel stikstofbelasting oplevert voor de natuur. En daar moeten ze een redelijke termijn voor krijgen, vindt de minister, die daarbij het eerste kwartaal van 2023 noemde.

"Geen ruimte voor moreel oordeel"

Van der Wal ging niet in op vragen van de Kamerleden om nu al een streep te halen door de plannen. Sinds februari dit jaar is een meerderheid in de Tweede Kamer tegen de gaswinning bij Ternaard, maar de minister moet de vergunningsaanvraag toetsen aan de wet en dat geeft geen ruimte "voor een moreel oordeel", zegt ze.