Fietsers mogen volgend jaar één dag over de Afsluitdijk

Fietsers over de Afsluitdijk © ANP
Belangenorganisaties en een meerderheid van de Tweede Kamer hopen op meer, maar de Afsluitdijk gaat volgend jaar één dag open voor fietsers. Vanaf 2024 wordt er meer mogelijk.
Kamerlid Bromet (GroenLinks) kreeg in december 2020 een meerderheide van de Kamer achter zich toen ze vroeg of het mogelijk was om fietsers en wandelaars weer ruimte te geven op de Afsluitdijk, helemaal gezien de renovaties forse vertraging oploopt.
Want er rijdt nu wel gratis een bus tussen Kornwerderzand en Den Oever, zodat fietsers en wandelaars van Fryslân naar Noord-Holland (en andersom) kunnen komen. Maar zelf over de dijk fietsen of wandelen, dat mag niet.
Minister Frank Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) vindt de situatie niet veilig genoeg om een fietspad of wandelpad weer toegankelijk te maken, zolang er nog wordt gewerkt.
De minister wil de Afsluitdijk in 2023 wel één dag beperkt sluiten voor auto's zodat fietsers en wandelaars er wel overheen kunnen lopen. Wanneer dat precies wordt, is nog niet duidelijk.

24 kilometer fietsen

In 2024 is een deel van het renovatiewerk klaar, is de planning. De fietsbruggen bij de spuicomplexen zijn er dan nog niet, dus daar moeten fietsers nog met een bus langs. Tussen Kornwerderzand en Den Oever kan er dan wel gefietst worden over een afstand van zo'n 24 kilometer.
Harbers realiseert zich dat onder andere de Fietsersbond hoger had ingezet, bijvoorbeeld met tijdelijke fietsbruggen. Dat kost de minister echter teveel. "De kosten hiervan zijn naar verwachting enkele miljoenen extra."

Mogelijk nog jaren

Wanneer de volledige Afsluitdijk open kan voor fietsers en wandelaars, durft Harbers niet te zeggen. Hij hoopt dat "de markt" met oplossingen komt voor de bereikbaarheid van het fietspad over de spuicomplexen. "Mocht dit niet tot werkbare oplossingen leiden, dan kan de nu gekozen oplossing voor het fietsen en wandelen ook na 2025 nog worden voortgezet."