Fracties Waadhoeke: 'Spanning over huisvesting arbeidsmigranten loopt te veel op'

Paul de Cock van FNP Waadhoeke © Omrop Fryslân
Het kan zo niet langer met de kamerverhuur aan arbeidsmigranten, vinden raadsfracties in Waadhoeke. Zij willen dat de gemeente verhuur pas toestaat als de vergunning rond is. En dat er wordt gehandhaafd.
Onder meer GemeenteBelangen, SAM en FNP Waadhoeke maken zich zorgen en hebben vragen aan het college gesteld. De bewoners van Sint Jacobiparochie, Minnertsga, Tzummarum, Oosterbierum en Sexbierum voelen zich niet gehoord.
De fracties willen dat gemeente pas toestaat dat er huizen voor kamerverhuur worden gebruikt, als de vergunning is geregeld. Daarmee wordt gecontroleerd of er een goede en brandveilige woonruimte is. Op dit moment gebeurt het vaak andersom.

Onrust, dorpen voelen zich niet gehoord.

"Aan de noordzijde van onze gemeente is heel veel onrust over illegale kamerverhuur. Men vraagt de gemeente daartegen op te treden, maar de gemeente doet dat eigenlijk niet. De dorpen en inwoners voelen zich niet gehoord", zegt Paul de Cock van de FNP.
De fracties willen dat de gemeente eerder in actie komt bij illegale situaties en handhaaft. De arbeidsmigranten zouden minder op de leefbaarheid van de gemeenschap moeten drukken. "En luister naar de dorpen", geeft De Cock aan.
Zorgen over huisvesting van arbeidsmigranten bij inwoners van gemeente Waadhoeke
Er is een verblijf voor arbeidsmigranten waar Waadhoeke wél trots op is: De Aardappelbeurs in Sint Jacobiparochie. Zelfs minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken kwam op uitnodiging langs. Het moet een perfect voorbeeld zijn hoe arbeidsmigranten gehuisvest moeten worden.

Trots op de Aardappelbeurs

"Het is een cluster waar zo'n 46 mensen wonen: een aantal in het voormalige café en een aantal in woonruimtes daaromheen. De mensen wonen bij elkaar en er zit een beheerder bij. Als er problemen zijn, wordt meteen ingegrepen", zegt Oene Krist, voorzitter van MFC 't Beerdhuus in Sint Jacobiparochie.
Overlast is er haast niet. "Het woont hier vredig. Ook wat het beheren betreft, is het een stuk aantrekkelijker dan dat alle 46 mensen over meerdere huizen in het dorp verdeeld zijn.
Bij De Aardappelbeurs © Omrop Fryslân
Toch wonen er nog steeds arbeidsmigranten in het dorp. Dat vinden de inwoners niet per se erg, maar het dorp ziet wel dat een huis waar ook een gezin met kinderen in kan wonen, gebruikt kan worden door acht mannen die als arbeidsmigrant werken.
Je merkt dat in bepaalde straten een andere cultuur komt. Daar is niks mis mee, maar zij doen niets met de gemeenschap.
Oene Krist, voorzitter van MFC 't Beerdhuus in Sint Jacobiparochie
"Je merkt dat in bepaalde straten een andere cultuur komt. Daar is niks mis mee, maar zij doen niets met de gemeenschap. In plaats van dat je er jonge gezinnen in krijgt, krijg je mensen die zich daar juist voor afwenden", zegt Krist.
Oorspronkelijk mochten in Sint Jacobiparochie zo'n 30 tot 40 arbeidsmigranten wonen volgens het vergunningssysteem, maar er zitten nu 150 in het dorp. "Ontwikkel nieuw beleid, zoals De Aardappelbeurs, houd op met die regels. Het voldoet niet meer", zegt Krist. "Het gaat nu te ver", verzucht hij.

Opgekocht door ontwikkelaars

De grootste zorg is echter dat de huizen allemaal opgekocht worden door vastgoedontwikkelaars en zo niet meer beschikbaar zijn voor de eigen jeugd: "Woningstichtingen zijn al niet zo happig om hier huurwoningen te plaatsen, dus wat vrijkomt, willen we graag houden."
Oene Krist, voorzitter van MFC 't Beerdhuus in Sint Jacobiparochie © Omrop Fryslân
Maar de dorpsbewoners hebben geen kans, zegt Krist. "De vastgoedontwikkelaars krijgen er lucht van, dan zijn we ze kwijt in de huizenvoorraad. Dan kom je op een punt dat meer dan tien procent van onze bevolking uit arbeidsmigranten bestaat."
Paul de Cock en Oene Krist
Krist denkt dat Sint Jacobiparochie en Waadhoeke hun best doen om het dorp leefbaar te houden. "Dus ik kan mij niet voorstellen dat men niet op deze oproep reageert. Maar ik kan mij wel voorstellen dat de raad en het college niet in de gaten hebben hoe het hier speelt, omdat ze wat meer op afstand zitten."

"Meer empathisch, minder juridisch"

Net als de fracties pleit ook Krist ervoor om de situatie even 'on hold' te zetten. "Geen nieuwe vergunningen, in afwachting van het nieuwe beleid."
Ook doet hij nog een oproep aan Waadhoeke: "De gemeente mag er wel wat empathischer en sympathieker in staan. Als plaatselijk belang, wij van het MFC of dorpsbewoners vragen stellen, worden deze strikt juridisch afgedaan. Dat steekt de mensen wel.

Donderdag in de raad

Paul de Cock ziet de problemen, ook de politiek worstelt met het vraagstuk. "Ik weet dat de spanningen in St.-Jacobiparochie en in Minnertsga oplopen. Ik denk dat het nu taak is van de gemeente om de dorpen te ondersteunen."
Donderdag wordt er in de gemeenteraad van Waadhoeke gepraat over de huisvestingsproblematiek.