Gemeente pakt 'onveilige' fietsoversteek voor station Leeuwarden aan

Fietsers steken de weg nu schuin over, dat wordt straks haaks © Omrop Fryslân
De fietsoversteek voor het Leeuwarder treinstation wordt aangepast. De gemeente vindt dat nodig vanwege het hoge aantal aanrijdingen daar.
Het Stationsplein is in 2017 heringericht. In de vier jaar daarvoor werden er zes fietsers aangereden door automobilisten, sindsdien al 21.
De fietsers steken in de huidige situatie schuin de weg over en hebben daarbij voorrang op het autoverkeer. De gemeente wil nu een meer haakse bocht maken, zodat fietsers meer af moeten remmen.
Met 'groenbakken' wil de gemeente voorkomen dat fietsers de bocht afsnijden. Met een haakse bocht zouden de fietsers bovendien beter zichtbaar moeten worden voor automobilisten.
Ontwerp van hoe de oversteek eruit komt te zien © Gemeente Ljouwert
"Heel veel mensen noemen dit een onveilige oversteek", zegt wethouder Evert Stellingwerf. "We hebben al meerdere maatregelen genomen om het veiliger te maken, dit bleek onvoldoende. Het is mooi dat we het nu opnieuw gaan inrichten voor een veilige oversteek."
Stellingwerf geeft verder aan dat auto's ondergeschikt blijven. Er komen groen en markeringen om het verkeer af te remmen, de fietsoversteek krijgt een duidelijke kleur en de maximale snelheid voor auto's gaat naar 15 kilometer per uur. Het bleek dat zowel fietsers als auto's te snel rijden ter plaatse.
Eerder werden er ook al plantenbakken geplaatst om de snelheid van het autoverkeer te verlagen en er is meer verlichting geplaatst. Dat heeft volgens de gemeente niet voldoende geholpen.
Om de oversteek aan te pakken is de weg voor het station tussen de rotondes van de Zuidersingel en het Zuiderplein van 21 november tot en met 16 december dicht voor autoverkeer. Fietsers worden omgeleid over de Baljéestraat of bij het Zuiderplein.