Willy en Jannes bouwden een vriendschap op in De Twigen: "Net als verkering"

Willy van der Heide en Jannes de Grijs © Omrop Fryslân
Jannes de Grijs en Willy van der Heide hebben meer dan 25 jaar vrijwilligerswerk gedaan in De Twigen, een stukje natuurgebied dat bij Joure ontstond toen de A7 werd aangelegd.
Sinds de aanleg eind jaren 60 wordt het beheer van het gebied van zo'n 20 hectare gedaan door vrijwilligers, onder wie De Grijs en Van der Heide. Daar werden ze dinsdag voor bedankt.
Jannes de Grijs en Willy van der Heide kregen hun eigen bankje bij Joure
De Twigen ligt bij de oprit Joure -West, tussen de snelweg en de provinciale weg in. Het is normaal dicht voor publiek, behalve voor schoolkinderen. Die krijgen daar natuureducatie.

Van lesgeven tot zwaluwmuur

Willy van der Heide en Jannes de Grijs nemen nu afscheid van het werk en het gebied, waar ze veel te vinden waren. "In het seizoen twee, drie dagen per week", zegt Willy van der Heide. Maar door het ouder worden wordt dat te zwaar.
In ruim 27 jaar hebben ze onder andere gezorgd voor de aanleg van een zwaluwmuur. Samen staken ze de handen uit de mouwen voor het gebied.

Net als verkering

Door al dat zware werk ontstond er ook een goede vriendschap. "Als ik begon te maaien, nam Willy het over. Wat dat betreft voelden wij elkaar goed aan. Soms klikt het zomaar. En met Willy klikt het", zegt De Grijs, die lacht en zegt: "Net als verkering."
Kinderen van de Jouster basisschool CBS It Haskerfjild hebben een biologiedag © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Later waren de mannen ook betrokken bij de natuureducatie van schoolkinderen, dat zij ook met veel plezier deden. Vooral het werk met de peuters was geweldig.
Als dank voor elk jaar hard werken hebben ze een eigen eikenhouten bankje in het gebied gekregen. Met in het Fries de tekst: "Na jaren van drukte en zweten, kunnen jullie hier nu prettig zitten."
Maar of dat met rust laten echt lukt, daar is De Grijs niet zeker van: "Als we hier zitten, dan zien we al dat werk dat nog moet worden gedaan. Dus dat rustig zitten, zie ik niet zitten."