Restauratie van Harsta State in Hegebeintum bijna klaar; monument is te huur

Harsta State in Hegebeintum © Omrop Fryslân
Harsta State in Hegebeintum had zaterdag open dag. Het monument is vier jaar geleden eigendom geworden van stichting Hendrick de Keyser. Na de restauratie, die bijna klaar is, wil de stichting de state verhuren als vakantiehuis.
In het huis uit 1511 woonden vroegerr adellijke families. Het was een versterkte burcht en in de 19de eeuw werd het een vakantiewoningmodel. De tuin is met allerlei stinzenplanten bijzonder.
Met de terp Hegebeintum en de Romaanse kerk met rouwboerden van families die op de state hebben gewoond en het bezoekerscentrum wil de vereniging samenwerken.
Een van de bezoekers van de open dag vertelde dat drie generaties als tuinman voor de familie hadden gewerkt. "Mijn moeder woonde in het tuinhuis en heeft zelfs tijdens een verbouwing in Harsta State gewoond."
Harsta State
Hendrick de Keyser Monumenten zet zich sinds 1918 in voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle gebouwen en hun interieur in Nederland. De vereniging koopt panden, knapt ze op en verhuurt ze daarna. Er zijn 440 gebouwen in bezit verspreid over 112 plaatsen. In Fryslân kan men overnachten op Vlieland, in Makkum en Moddergat en in Leeuwarden is een museumhuis.