Nieuwe sport You.Fo probeert ook in Noord-Nederland voet aan de grond te krijgen

Bas Ruyssenaars, de bedenker van You.Fo © Omrop Fryslân
In De Knipe is woensdag een nieuwe sport geïntroduceerd. De sport heet You.Fo en is een mix van sporten zoals lacrosse, hockey en frisbee. Het wordt al in twintig landen gespeeld en ook op sommige plekken in Nederland, maar in Noord-Nederland nog niet.
Bas Ruyssenaars is de bedenker van de sport. Hij kwam na contact met SportAnders naar De Knipe om daar les over You.Fo te geven. SportAnders is een vereniging die sport met kinderen met een beperking.
Nieuwe sport You.Fo geïntroduceerd
Eigenaar Marko de Vries zag You.Fo op internet en vond het toepasselijk voor zijn doelgroep. "Je moet leren hoe je zo'n ding op moet pakken, hoe heb je zo'n stok in je handen? Dan moet je ook nog naar elkaar toe gooien. Dat zijn natuurlijk allemaal dingen die je in het dagelijks leven normaal gebruikt, maar deze kinderen zijn hierdoor volop in ontwikkeling", zegt De Vries.
Het gaat woensdag om een kennismaking met de sport, maar het is volgens hem een groot succes. "Ik zie alleen maar een grote glimlach op de gezichten, dus die reactie is onbetaalbaar."

Ontstaan

De sport wordt nu al zo'n vijf jaar gedaan in verschillende landen zoals Amerika en Canada, maar is gewoon in Nederland bedacht. Bas Ruyssenaars heeft al lange tijd met het idee rondgelopen: "Ik had een hond toen ik een tiener was. Toen kon ik met een rubberen hondenring en een houten stok dat ding heel ver weg zwiepen. Dat vond ik heel erg leuk en de hond ook."
Toch heeft hij er toen niet meteen iets mee gedaan. Dat kwam tien jaar geleden. "Ik werk zelf in de innovatie en toen dacht ik 'goh, zal ik kijken of ik daar een doorontwikkelde sport- en spelvariant van kan maken?'", zo vertelt Ruyssenaars.
Sam, een gecertificeerde You.Fo-trainer © Omrop Fryslân
Dat het Noord-Nederland nog niet heeft bereikt, is volgens hem wel te verklaren. De meeste trainers komen uit het zuiden en Ruyssenaars komt zelf uit Amsterdam, dus dan is het logisch dat het in die omgeving blijft hangen.
Hij is wel erg blij met de aanvraag van SportAnders. Daar zijn nu ook mensen behendig genoeg in de sport om You.Fo-lessen te geven. Bijvoorbeeld Sam. Na de zogenoemde clinic, de les, kreeg hij een certificaat uitgereikt. "Hij kan samen met mij naar speciale onderwijsscholen toe en dan kunnen we samen training geven op scholen", zegt Marko de Vries.