Omrop Fryslân brengt NOS Nieuws van de Week: wekelijks nieuws in begrijpelijke taal

© NOS
Omrop Fryslân zendt vanaf donderdag 3 november het NOS Nieuws van de Week uit op televisie. Het is een wekelijks journaal in gemakkelijke taal en met extra uitleg.
Het journaal is vooral geschikt voor mensen die moeite hebben om het nieuws te volgen. Met ingang van morgen is NOS Nieuws van de Week elke donderdagavond om 19.30 uur te zien op televisie bij Omrop Fryslân. Daarnaast staat het journaal elke woensdag om 17:00 uur op het YouTube-kanaal van de NOS.
In het journaal worden drie nieuwsonderwerpen besproken van de afgelopen week. De nieuwsuitzending duurt tien minuten, waarbij de nieuwslezer eenvoudige taal gebruikt en complexe woorden uitlegt. Daarnaast wordt er rekening gehouden met het tempo, de toon en het beeldgebruik. Het journaal wordt gepresenteerd door presentatoren van het NOS-journaal.

Regionale omroepen een belangrijke nieuwsbron

In Nederland zijn er 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. "Uit onderzoeken blijkt dat mensen die moeite hebben met het Nederlands de televisie gebruiken als belangrijkste nieuwsbron. Ook de regionale omroepen zijn een belangrijk nieuwskanaal voor deze groep. Daarom heeft Omrop Fryslân besloten dit journaal van de NOS ook uit te zenden", aldus Ingrid Spijkers, hoofdredacteur van Omrop Fryslân.
Het is een Nederlandstalig programma en Omrop Fryslân laat dat ook zo. "Als het gaat om het begrijpen van ingewikkelde onderwerpen, heeft het geen enkele zin om de programma's opnieuw in te spreken of te ondertitelen. Dat komt het doel niet ten goede."
Het NOS Nieuws van de Week begon als experiment in november 2021. Eerst was het journaal alleen via YouTube te bekijken. Inmiddels zijn er verschillende lokale en regionale omroepen die het journaal uitzenden.
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Publiek: publyk@omropfryslan.nl of (058) 299 78 76.
Het volledige persbericht is hier te downloaden.