Uitvinding van MCL Leeuwarden geeft patiënten aan de beademing hun stem weer terug

Kunnen praten terwijl je aan de beademing ligt. Dat klinkt misschien als onmogelijk, maar in ziekenhuis MCL Leeuwarden kan het. Met een speciale methode worden patiënten op zo'n manier beademd.
Beademing gaat meestal met een buisje dat voor de stembanden ligt. Praten wil dan niet. Niet met de verpleegkundige, niet met de doctoren en ook niet met de familie. Voor patiënten die aan de beademing liggen, is dat een groot probleem.
Het MCL is al jaren bezig met een test om patiënten een stem te geven. De methode is door het Leeuwarder Ziekenhuis ontwikkeld en andere ziekenhuizen hebben er nu ook belangstelling voor.
MCL
De testen worden gedaan met een beademingssimulator. "Het is een simulatie van een patiënt", legt internist Peter Egbers uit. "Hij ademt zelf, maar heeft de hulp nodig van een beademingsmachine. Wat voor de meeste intensive cares gewoon is, is dat de patiënt dan niet kan praten. Hier laten we ze wel praten. Om dat goed en veilig te doen, moet het goed getest worden."
Niet voor alle patiënten
De nieuwe methode werkt anders dan een gewone beademingsmachine en is niet geschikt voor alle patiënten. "Het gaat alleen maar op voor mensen die worden beademd via een keelpijpje, een tracheacanule", zegt Egbers. "Als we dan lekkage met lucht maken langs de stembanden, kunnen mensen met hun eigen stem weer praten. Maar het beademen met die lekkage is heel lastig."
Het is heel belangrijk dat een patiënt aan de beademing kan praten, zegt ic-verpleegkundige Ingrid Bakker. "Mensen kunnen zich uiten en vertellen wat er in hen omgaat. Als je beseft dat mensen de handen niet eens kunnen bewegen, dan is het heel prettig voor de patiënt en ook voor ons dat we elkaar begrijpen."
Als de familie komt, dan zeggen ze als eerste 'ik houd van jou'.
Mensen zijn ook wel eens verward, vertelt Bakker. "Laatst was er een vrouw die dacht dat haar bed in brand stond. Dan kan ik als verpleegkundige daar goed op reageren, door er even bij te zitten. En ook als de familie komt, dan zeggen ze als eerste 'ik houd van jou'. Prachtig mooi. Het doet ons ook wel wat."
Toen het MCL begon met het ontwikkelen van de nieuwe methode was dat heel bijzonder, vertelt Egbers. "De meeste ic's in Nederland doen dit nog niet en dat willen we veranderen." Het MCL wil een expertisecentrum worden. "Zodat mensen op andere ic's ook kunnen praten, terwijl ze beademd worden."