Luchtfoto's moeten Wetterskip Fryslân helpen bij de najaarsschouw

Hekkelen © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Wetterskip Fryslân begint dinsdag met een pilot om het schouwen van sloten makkelijker te maken. Ieder jaar controleert het Wetterskip of beheerders hun sloten goed schoon houden. Zo blijft de doorstroom van water in de provincie goed.
Fryslân heeft 12.000 kilometer aan sloten die nu worden gecontroleerd door erlangs te lopen. Met luchtbeelden kunnen schouwers straks vooraf zien welke sloten controle nodig hebben.

Tijdwinst

"We hopen hiermee wat tijdwinst te pakken", legt bestuurslid Frank Jorna van het Wetterskip uit. "Met de foto's kunnen we doelbewuster kijken waar we naartoe moeten om daar na te gaan of de sloten goed zijn schoongemaakt."
Met luchtbeelden kan Wetterskip Fryslân zien welke sloten onderhoud nodig hebben
Nu ligt de focus bij de schouw in op een bepaald gebied en volgend jaar op een ander gebied. "We hopen dat we dat met deze pilot niet meer zo hoeven te doen."

Kleurtjes

Stefan de Jong heeft meegewerkt aan het ontwikkelen van het programma. Hij legt uit dat het model zelf kan zien of een sloot schoon is of niet. "Daarvoor hebben we heel veel voorbeelden gegeven van schone en vuile sloten. Het model is nu zo slim dat het zelf kan zien of een sloot schoon of vuil is."
Het model geeft met kleurtjes aan of er een menselijke schouw nodig is of niet. De beelden worden gemaakt vanuit een vliegtuig. Die stijgt in Eelde op en gaat dan in lijntjes over het gebied heen. Op basis daarvan wordt een grote foto gemaakt die dan door het model heen gaat.