Schip voor opvang van 170 vluchtelingen is aangekomen in Harlingen

Dit cruiseschip in Harlingen dient de komende maanden als noodopvang © Gemeente Harns
Het cruiseschip River Diamond is aangekomen in Harlingen. Het schip dient de komende maanden als crisisnoodopvang voor maximaal 170 vluchtelingen die niet terecht kunnen in Ter Apel.
De eerste vluchtelingen komen vanaf volgende week in Harlingen. De komende dagen wordt het schip klaargemaakt. De gemeente Harlingen zegt dat er later mogelijk nog een oproep voor vrijwilligers komt.
Tot dinsdag 1 november worden er nog vluchtelingen opgevangen in het WTC in Leeuwarden. Omdat die opvang stopt, zocht de Veiligheidsregio nieuwe plekken. De haven van Harlingen is daar nu een van.
Het schip blijft maximaal een half jaar in Harlingen liggen. Uiterlijk 1 mei 2023 is het schip vertrokken.

Veilig en bereikbaar

Na overleg tussen de gemeente, havenbedrijf Port of Harlingen en de Veiligheidsregio Fryslân is besloten om het schip bij de visveiling aan de steiger voor sportvissers te leggen. Die locatie is goed te beveiligen en te bereiken. In de buurt van de locatie in de haven zijn bovendien geen directe omwonenden.
Officieel mag er niet zomaar zo'n cruiseboot in de haven blijven liggen, zei burgemeester Ina Sjerps drie weken geleden op een persconferentie. "Ons besluit is in feite dat we in strijd met het bestemmingsplan dit gedogen voor een bepaalde periode, vanwege humanitaire en dringende redenen. Andere Friese gemeenten zijn ons al voorgegaan, wij vinden dat wij in solidariteit met die gemeenten nu aan de beurt zijn."
Het vastleggen van het schip en de afspraken wat de opvang betreft is in handen van de Veiligheidsregio Fryslân.