Rode Kruis met tassen vol ontbijtjes naar scholen: "Helaas een succes"

Vrijwilligers zijn bezig met het inpakken van de tassen © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Door geldgebrek gaan steeds meer kinderen zonder ontbijt naar school. Een op de dertien kinderen groeit op in armoede, zeggen de cijfers. Scholen worstelen daarmee.
Het Rode Kruis maakt daarom ontbijttassen voor kinderen uit gezinnen met een kleine portemonnee. Met het project Kind en Onbijt worden wekelijks honderden tassen klaargemaakt voor verschillende scholen in Fryslân.
In Sneek is vrijwilliger André Zuidam van het Rode Kruis druk bezig om 500 tassen in te pakken. Deze keer worden de tassen gevuld met melk, groentespread, tomaatjes en een brood. Het Rode Kruis brengt de pakketten naar twee scholen in Sneek, een organisatie in Joure en twee scholen in Sint Nicolaasga.
Tassen met een ontbijt voor alle kinderen
Het is voor het eerst dat de scholen in Sint Nicolaasga de tassen krijgen. Volgens directeur Sjors de Wolff van It Klimmerblêd is het hard nodig. "Wij hebben de ervaring dat ongeveer tien tot vijftien procent van onze kinderen niet met een heel goed ontbijt naar school gaat."
"Wij willen heel graag dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen", gaat De Wolff verder. "Als we gezinnen en kinderen kunnen helpen om optimaal op school te komen, dan willen wij daar heel graag aan meewerken."
Een vrijwilliger van het Rode Kruis is bezig met de pakketten © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Volgens De Wolff kunnen kinderen zich beter concentreren als ze een goed ontbijt hebben gehad. Dat heeft ook gevolgen op de langere termijn. "Ze kunnen hun werk beter maken. Daardoor krijgen ze betere kansen in het vervolgonderwijs en hebben ze kansen op een betere baan."

"Belangrijkste eetmoment van de dag"

Het Rode Kruis is vorig jaar begonnen met de tassen met ontbijtjes. "Helaas is het een groot succes", zegt Veronique Huismans van de organisatie. "Het aantal scholen is enorm gestegen."
Huismans wijst op het belang van de actie: "Het is heel belangrijk om met een gevulde maag naar school te gaan, want dan kunnen kinderen goed presteren. Het ontbijt is gewoon het belangrijkste eetmoment van de dag."