Tentoonstelling over twee eeuwen ziekenzorg in Leeuwarden: "De mensen staan centraal"

Frits Mostert © Omrop Fryslân
In Historisch Centrum Leeuwarden zijn ze bezig met een nieuwe tentoonstelling over de geschiedenis van de ziekenhuis- en ziekenzorg in Leeuwarden. De tentoonstelling wordt geopend door Frits Mostert, tot voor kort werkzaam bij ziekenhuis MCL.
'Sûnens! Twee eeuwen ziekenzorg in Leeuwarden' is de titel van nieuwe tentoonstelling in het HCL. Bijna twee eeuwen geleden is het stadsziekenhuis geopend en dat is met het protestantse Diakonessenhuis en het katholieke Bonifatius Hospitaal overgegaan in het hedendaagse Medisch Centrum Leeuwarden.
In de expositie wordt een beeld gegeven van deze ziekenhuizen en de ziekenzorg in Leeuwarden. Op zondag houdt oud-communicatieadviseur Frits Mostert een lezing over de geschiedenis van de Leeuwarder ziekenhuizen.

Pronkstuk

Mostert heeft meer dan 30 jaar gewerkt voor het MCL, maar is ook erg geïnteresseerd in de geschiedenis. Hij wil het verhaal over de zorg graag in leven houden en daarom heeft hij het HCL geholpen met de expositie. "Het pronkstuk voor mij is een schilderijtje dat jarenlang op mijn werkplek heeft gehangen", geeft Mostert aan.
Het is een schilderij van het Diakonessehuis aan de Bagijnestraat in Leeuwarden. "Een klein huisje was dat. Vandaag de dag zou je zeggen dat is thuiszorg, want je kon er bijna geen patiënten opnemen natuurlijk. Ik vind het wel heel mooi dat dat nu een plekje in deze expositie heeft gekregen."
Tentoonstelling over twee eeuwen ziekenzorg in Leeuwarder HCL
Naast dat schilderij zijn er foto's en attributen, maar ook een maquette van 'MCL Noord' van anderhalf bij anderhalve meter. Dit is een van de gebouwen die is verdwenen. "We proberen van al die ziekenhuizen een verhaal te vertellen. De mensen staan centraal, maar ook de gebouwen. Toch wel heel verrassend dat in de binnenstad en niet buiten de binnenstad echt hele grote complexen stonden, wat nu veel mensen misschien vergeten zijn."
Dat die grote gebouwen nu weg zijn is niet het enige dat is veranderd in de afgelopen 200 jaar. De zorg aan zich is ook erg veranderd. Tegenwoordig komt de 'tering' bijna niet meer voor en als je het wel oploopt krijg je daar antibiotica tegen. Dat was er vroeger niet. Mostert wijst ook op een andere verandering: "Er is een foto van een lighal. Dat is een soort serre die buiten staat en dat mensen in de open lucht in bed liggen." Dat is nu ook bijna niet meer voor te stellen.
Zondag is de officiële opening van de expositie met om 14.00 uur een lezing van Frits Mostert. 'Sûnens! Twee eeuwen ziekenzorg in Leeuwarden' is tot en met 9 april 2023 gratis te bekijken.