Medina daagt Friese gemeenten en scholen uit voor Urban Chess-tafels

Jesús Medina Molina © Jesús Medina Molina
Jesús Medina Molina heeft een doel voor ogen: hij zet zich in voor tafels waarop kan worden geschaakt in de openbare ruimte. Die staan al op ruim 115 locaties in Nederland, maar Fryslân kan nog wel een zetje gebruiken.
'Founder and promoter of Urban Chess', zo noemt Medina, woonachtig in Vleuten, zichzelf. Het idee is simpel: "Schaaktafels zorgen ervoor dat mensen elkaar ontmoeten. Jong en oud. Bovendien nodigen de schaaktafels ook uit naar buiten te gaan."
Het 'Urban Chess'-idee ontstond in 2017, vertelt Medina. "Mijn dochter is inmiddels bijna 15, maar ze had in de basisschoolperiode veel moeite gehad met rekenen. We probeerden van alles, zoals bijlessen. Ik las in die tijd veel over de impact van schaken op het brein van kinderen. Zo is het ontstaan."
Jesús Medina Molina © Jesús Medina Molina
Medina leerde zichzelf via YouTube het schaken aan en leerde het vervolgens aan zijn dochter om haar te helpen. "Ik dacht: er zullen ongetwijfeld veel meer kinderen zijn die hetzelfde hebben, hoe mooi zou het zijn als men in parken kan schaken?"

Als een olievlek over het land

Hij begon in Vleuten en intussen staan er naar zijn concept schaaktafels op ruim 115 locaties. Zelfs in het Europees Parlement heeft zijn idee de interesse gewekt.
Maar Fryslân blijft nog wat achter, concludeert hij. Op Schiermonnikoog kan al wel worden geschaakt. "En op de boot van Lauwersoog naar Schiermonnikoog staan ook vier schaaktafels. Maar er is veel meer ruimte in Fryslân, dus we moeten aan de bak."
Medina geeft aan dat hij daar 'lokale kartrekkers' voor nodig heeft, want de tafels moeten wel worden gebruikt. "Je moet begrijpen waarom we dit doen. Het gaat niet zozeer om het plaatsen van de tafels, maar het gaat om het concept. Het creëren van ontmoetingen."
Alles draait om de verbinding. "Juist in deze tijden van oorlog en crisis denk ik dat we verbinding goed kunnen gebruiken." Bovendien is er in de tegenwoordige wereld wel behoefte aan goede denkers.
Een schaaktafel bij het gemeentehuis op Schiermonnikoog © Jesús Medina Molina
Medina heeft veel contact met wethouders gehad, vertelt hij. "Ik stuur hen ook informatie, maar er is tot nu toe niet altijd gevolg aan gegeven. Ik hoop dat er enthousiastelingen zijn die dit ook in het dorp, in de stad of op het schoolplein willen."
Jesús Medina over zijn intiatief
Daarom doet Medina een oproep en daagt Friese gemeenten uit om deel te nemen aan Urban Chess. Mensen of partijen met interesse kunnen zich bij hem melden.