Omwonenden en raad willen antwoorden over opvanglocatie bij Leeuwarder vliegbasis

Insprekers bij de raadsvergadering © Omrop Fryslân, Alle Faber
Er waren 15 insprekers in de Leeuwarder raadsvergadering die wilden uitleggen waarom zij geen regionale opvanglocatie voor asielzoekers bij de vliegbasis willen. Een aantal raadsleden wil met alternatieven komen.
Het waren vooral omwonenden van de P.J. Troelstraweg die woensdagavond hun zorgen wilden delen met de gemeenteraad. Eerder lieten omwonenden in een informatiebijeenkomst ook al weten bedenkingen te hebben.
Er werden 175 brieven overhandigd die getekend zijn door mensen die bezorgd zijn over de locatiekeuze.

Omwonenden willen antwoorden

Ze vinden het niet goed te begrijpen waarom de opvanglocatie naast een vliegbasis moet. Het geluid van vliegtuigen levert stress op voor asielzoekers, denken omwonenden. Om dat standpunt kracht bij te zetten liet Hans de Jong als een van de insprekers een geluidsfragment horen van een overvliegend gevechtsvliegtuig.
"Ik vind het niet de juiste plek voor een woonbestemming. Ik vind het nog steeds zeer vage procedures. De informatie die binnen de raad is gedeeld, is onder de maat. De informatie naar de omwonenden toe ook. We zijn inmiddels twee inloopsessies plus een gesprek met de wethouder verder, maar we weten nog steeds niets. En ik heb de indruk dat de raad ook niets weet", zo zei De Jong.

CU wil met alternatieven komen

Carlijn Niesink van de ChristenUnie zegt dat de raad ook antwoorden wil van het college en denkt dat er geen draagvlak voor de opvang bij de vliegbasis is. "Wij zullen daarom met een plan komen waarin we ook echt alternatieven aandragen. Kleinschalige locaties, in de stad en in de dorpen."
Niesink wil dat met anderen doen, maar om welke collega's het gaat, kon ze nog niet zeggen. "We vinden het wel belangrijk dat we van het college eerst antwoord krijgen op vragen. Er leven nog zoveel vragen. Dus dat proces gaan we eerst in", verklaarde Niesink.
Het college zelf wil nog opheldering van het Rijk, omdat het ministerie van Justitie en Veiligheid (waar het COA onder valt) voor de opvang is, maar het ministerie van Defensie tegen is en zelfs bezwaar zal aantekenen als het zover komt.
De insprekers in de raad waren niet te spreken over de communicatie: zij lazen het nieuws over een mogelijke opvang voor het eerst in de media. Alleen de mensen direct naast de vliegbasis hadden bericht gekregen. En dat terwijl er al langer achter de schermen werd gesproken over een regionale opvanglocatie.
In het asielsysteem zijn er meerdere typen opvanglocaties. Op een regionale opvanglocatie (ROL) kunnen statushouders en asielzoekers met een kansrijke asielaanvraag een start maken met hun integratie. De opvanglocatie is verbonden aan meerdere gemeenten in de regio, waar de statushouders uiteindelijk een huis krijgen.
Sommige omwonenden houden het op handjeklap tussen het college, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de projectontwikkelaar. "Ze stippelden het enorm uit, ze hebben hun plannetjes eigenlijk allang klaar", zei inspreker Jannie Bijlsma.