Schooldirecteur van vermiste jongen van bootongeluk: "We zijn in het hart getroffen"

Directeur Bruinsma van de school © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
"Er hangt een zwarte sluier over de school. We zijn in hart getroffen", zegt directeur Eelco Bruinsma van Anna Maria van Schurman. Op die middelbare school in Franeker zat de jongen die na het bootongeluk op de Waddenzee vermist raakte.
Bij Terschelling botsten een snelboot en een watertaxi op elkaar. De school heeft vandaag speciale opvang geregeld voor kinderen en personeel. De jongen zat in de eerste klas. Zijn vader is bij het ongeluk omgekomen. Kinderen kome aangeslagen binnen, de leerlingen hebben het nieuws gehoord.
De directeur wist vrijdag al dat een vader en een zoon van de school bij het ongeluk waren betrokken. "We hebben er zo gauw mogelijk op geanticipeerd en de protocollen in werking gezet. Als crisisteam zijn we zaterdagmorgen bij elkaar geweest om te zien wat we kunnen doen voor de kinderen uit de klas en de andere leerlingen op school. De impact is op de hele school."
Kaars op de school © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
De school heeft ouders ingelicht en ook contact met de moeder gezocht. Bruinsma noemt de moeder heel sterk. "Ze zit in een overlevingsmodus. Ze zit er heel erg mee dat haar zoon nog niet is gevonden. Ze wil natuurlijk heel graag dat hij wordt gevonden, zodat er één begrafenis kan komen. Het is bijna niet te doen als dat in twee keer moet."
"Op deze dag is er extra steun voor de klas, er komt een ouderavond voor de ouders van de kinderen uit die klas. "Sommige ouders van de eerste klas kwamen vanochtend ook mee naar school. We hebben ze toegelaten in de klas om samen het rouwverwerkingsproces aan te gaan."
Deskundigen zeggen dat de kans op overleven nihil is, daar gaat de school dan ook vanuit. "We moeten realistisch zijn, de vlag hangt niet voor niets halfstok."
Eelco Bruinsma