Zoektocht naar vermisten aanvaring nog zonder resultaat; dit weten we tot nu toe

Tweeënhalve dag na de aanvaring tussen de snelboot Tiger en watertaxi Stormloper zijn nog steeds twee mensen vermist. De kans dat ze nog leven is nihil, volgens hulpdiensten.
Wat is er sinds de aanvaring allemaal gebeurd, wat is er tot nu toe bekend en welke vragen staan nog open? Hieronder een tijdlijn van vrijdagochtend vroeg tot nu.
Vrijdag 21 oktober
6.30 uur: Stormloper vaart uit
De watertaxi Stormloper vaart uit: van Harlingen gaat de boot onderweg naar Terschelling. Aan boord zitten, naast de schipper, zeven opvarenden. Drie van hen werken voor Friso Bouwgroep uit Sneek. Een van hen heeft zijn zoontje meegenomen. Ook drie onderaannemers van het bedrijf zitten aan boord.
7.05 uur: Tiger onderweg
De snelboot Tiger van rederij Doeksen verlaat de haven van Terschelling, op weg naar Harlingen. Op die boot zitten 21 passagiers en zes bemanningsleden.
7.12 uur: aanvaring
Plotseling een "enorme klap": beide boten liggen meteen stil. De Tiger en Stormloper hebben een aanvaring. Dat gebeurt in het Schuitengat, een geul vlakbij Terschelling. Het is dan nog donker. Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn. De hulpdiensten worden in ieder geval massaal gealarmeerd.

7.30 uur: gewonden en vermisten
Al snel is de boot Skua van rederij Noordgat ter plaatse. Zij treffen een wrak aan dat al voor de helft onder water ligt. "Eén persoon zat boven op de punt en drie personen klampten zich er wat aan vast. Ze waren nat, koud en gewond", vertelt Simon Smit, eigenaar van de rederij.
Alle opvarenden van de Stormloper kwamen in het water terecht. Sommigen hebben zichzelf kunnen redden, maar dan wordt ook duidelijk dat niet iedereen er goed aan toe is. Er zijn ook vermisten.
9.40 uur: flinke schade aan beide boten
Van de opvarenden op de snelboot is niemand gewond geraakt. De boot is naar de haven van Harlingen gevaren. Bij aankomst is duidelijk dat de boot wel flinke schade heeft.
De watertaxi is gezonken.
10.08 uur: twee doden
Twee mensen zijn omgekomen bij de aanvaring voor de kust van Terschelling. Dat maakt de Veiligheidsregio Fryslân bekend. De zoektocht naar de twee vermisten - een jongetje van twaalf en een volwassen man - is intussen in volle gang. Daarbij worden verschillende boten en een helikopter ingezet.
De kapitein en de stuurman van de Tiger zijn aangehouden. Dat is protocol. De schipper van de watertaxi is nog niet aangehouden, want hij ligt gewond in het ziekenhuis.
11.30 uur: zoektocht naar vermisten wordt afgeschaald
De zoektocht naar de vermisten wordt afgeschaald. Volgens de hulpdiensten is de overlevingskans van de vermisten op dit moment nihil.
De KNRM zoekt op kleinere schaal nog wel verder.
14.00 uur: onderzoek naar de toedracht
Volgens gegevens van Marine Traffic, een platform dat de positie van schepen volgt, hebben zowel de veerboot als de watertaxi te hard gevaren. De veerboot zou 54 kilometer per uur en de watertaxi 30 kilometer per uur hebben gevaren.
Op het Wad mag niet sneller worden gevaren dan 20 kilometer per uur. Er zijn wel uitzonderingen, maar niet voor het Schuitengat.
Het is ook nog de vraag waarom de Tiger door het Schuitengat voer. Rederij Doeksen wil dat graag, omdat die route korter is. Maar omdat de route niet goed verlicht is, mag het schip daar in het donker niet varen.
Waarom Doeksen wel in het donker in het Skûtegat heeft gevaren, is niet duidelijk. "Het is aan de politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport om dat mee te nemen in het onderzoek", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
De politie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid doen onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.
Twee doden bij aanvaring op Waddenzee
16.00 uur: "Een zwarte dag"
Burgemeester Caroline van de Pol van Terschelling zegt op een persconferentie dat het "een zwarte dag" is. Ze kan over de toedracht nog niets zeggen. Ze hoopt dat de onderzoeken snel antwoorden hebben op alle vragen daarover.
Ze zegt ook dat, hoewel de eerste zoekactie in het water gestaakt is, het zoeken nog wel doorgaat.
19.00 uur: snelboot geborgen
De Tiger is naar de werf van Harlingen gebracht, op verzoek van de politie. Het schip wordt daar onderzocht. De watertaxi is intussen ook in Harlingen aangekomen.
Nu het donker is, stopt de zoekactie naar de vermisten ook. "De lichamen kunnen overal aanspoelen", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. "Op Vlieland, op Terschelling, op een zandbank; we weten niet meer waar we moeten zoeken."

Zaterdag 22 oktober
9.00 uur: onderzoek in volle gang
De kapiteins van de twee schepen van het bootongeluk bij Terschelling zijn na verhoor vrijgelaten door de politie. Ook de stuurman van de veerboot is verhoord en vrijgelaten.
Het onderzoek naar het ongeluk tussen de snelboot en de watertaxi op de Waddenzee is in volle gang, zegt woordvoerder Dennis Janus van de Landelijke Eenheid. Het kan nog wel maanden duren voordat er duidelijkheid komt. "Om met zekerheid te kunnen stellen of er sprake is van verwijtbare schuld, ja of nee."
10.00 uur: bijeenkomsten op Terschelling en in Sexbierum
Inmiddels is duidelijk geworden dat de dodelijke slachtoffers een 46-jarige man uit Sexbierum en een 57-jarige man uit Leeuwarden zijn. Een 12-jarige jongen en een volwassen man zijn nog steeds vermist.
Op Terschelling en in Sexbierum zijn bijeenkomsten over het dodelijke vaarongeluk. Bij de bijeenkomst op Terschelling waren burgemeester Van de Pol, de directie van Doeksen, raadsleden en medewerkers van de gemeente, maar ook reizigers die de aanvaring hebben meegemaakt en eilandgasten.
11.00 uur: zoektocht naar vermisten gaat verder
Een boot van de Dienst Infrastructuur met aan boord leden van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen zoekt naar de twee vermiste opvarenden van de watertaxi Stormloper.
Vrijwilligersorganisatie Search and Rescue Nederland zoekt met 23 mensen mee naar de vermiste jongen en man. Met quads wordt langs de stranden gereden. Ook lopen er mensen bij de waterlinie langs en zetten ze drones in bij de zoektocht.
19.00 uur: zoeken nog zonder resultaat
De lichamen van de twee vermiste personen na het bootongeluk zijn nog niet gevonden. En omdat het donker is, wordt de zoekactie van vandaag gestaakt.

Zondag 23 oktober
11.22 uur: zoektocht gaat verder
"Begin van de middag gaat een boot van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen die kant op. Dat heeft te maken met tij, dan wordt het laag water", zegt een woordvoerder van de politie. De hoop is dat met het lage water de lichamen te zien zijn op bijvoorbeeld zandbanken.
De SAR, die zaterdag met 23 mensen aan het zoeken was bij Terschelling, is er niet bij. De veerboot heeft geen plek voor de mensen en het materieel van de SAR.
12.30: KNRM en eilanders helpen mee
Volgens de politiewoordvoerder leeft de zoektocht op het eiland. "Er worden extra rondes gemaakt over de stranden om zicht te krijgen."
En ook de KNRM is weer aan het zoeken. Acht boten zijn op het water aan de noordwestelijke kant van Terschelling. "Die KNRM-boten varen in een linie naast elkaar en zoeken op die manier een groot gebied af", zegt verslaggever Lennard Jan Geerts.
De zoektocht ging zondag weer verder
16.26 uur: toch wel Search and Rescue-team op Terschelling
De vrijwilligersorganisatie Search en Rescue Nederland helpt vandaag toch weer mee met de zoektocht op Terschelling. Een team van 26 mensen is met een speciale boot van Rijkswaterstaat naar het eiland gebracht. Ze blijven tot 19.00 uur.
17.00 uur: lichamen kunnen ook elders aanspoelen
De zoektocht naar de twee vermiste personen richt zich vooral op de stranden van Terschelling en het water rondom het eiland, maar het kan ook dat de lichamen op een andere plek aanspoelen, zegt de politie. Dat komt door de stroming. Hulpdiensten langs alle kustgebieden in Nederland zijn op de hoogte gebracht.
19.02 uur: vermisten nog niet gevonden
De zoektocht met acht reddingsboten van de KNRM, twee van de politie, een schip van de Kustwacht, een politiehelikopter, een search & rescue-ploeg en nog allemaal andere vrijwilligers heeft nog altijd niets opgeleverd. De zoektocht gaat in het donker niet meer verder.
Maandag 24 oktober
Maandag wordt er weer gezocht, zegt de politie. Dat gebeurt bij laag water.
Veel vrijwilligers van Search en Rescue Nederland zullen maandag weer aan het werk gaan, dus er moet worden gekeken naar de beschikbaarheid. Het zoeken hangt ook af van het tij, het weer en de stromingen.
Ook veel eilanders zoeken, net als mensen op het water die aan het varen zijn.
Verslaggever Lennard Geerts over de zoektocht