'De langste koe ter wereld', als eyecatcher op De Zwette in Leeuwarden

Een gedeelte van de koe © Omrop Fryslân
Een blinde muur van bijna tachtig meter lang is de eyecatcher geworden van bedrijventerrein De Zwette. Op de grijze betonnen muur is een kunstwerk van een koe aangebracht.
Het initiatief kwam van Wiebe Tromp, eigenaar van het veevoerbedrijf met dezelfde naam als het industrieterrein. Zijn bedrijf bestaat 85 jaar en daarom wilde hij iets speciaals doen. De grijze betonnenmuur was hem al een lange tijd een doorn in het oog.
"Er zit een betonnen muur van 80 meter aan de waterkant. Het is toch leuk om daar wat op te zetten. Ons bedrijf is afhankelijk van koeien, dus we dachten: misschien kunnen we daar iets geks en moois mee", zo legt hij uit.
De langste koe ter wereld is de nieuwe eyecatcher naast het Van Harinxmakanaal in Leeuwarden
De makers zijn fotograaf Sunny Gardeur en ontwerper Ruud van Dijk. "Ik ben super trots dat 'ie er is', zegt Gardeur. "We zijn er jaren mee bezig geweest. We hopen dat iedereen in een boot hier met een big smile weggaat en vrolijk wordt van deze langste koe."

Ontbloot door Henk Angenent

Voor het ontbloten van de koe werd oud-Elfstedenwinnaar Henk Angenent gevraagd. Want de muur is vlakbij de plek waar Angenent ooit zijn 'tocht der tochten' begon. Angenent vindt de nieuwe blikvanger 'geweldig mooi'.
"De rillingen lopen weer over mijn rug heen", zegt Angenent zelf. "Het is eigenlijk voor het eerst dat ik weer terug ben. Ik ben hier ooit een keer weggeschaatst, en nu sta je ruim 25 jaar later weer hier. Je komt elke keer weer op een andere manier terug op die 4 januari 1997. Soms denk je wel eens: ik heb nu alles wel gehad. En dan krijg je zo'n kunstwerk."