Weststellingwerf zet streep door opvang minderjarige vluchtelingen in Wolvega

It pân dêr't it om giet © Lourens Looijenga
De gemeente Weststellingwerf gaat geen minderjarige vreemdelingen zonder (amv's) opvangen in een pand aan de Brogge in Wolvega. De gemeente trekt zijn eerdere plannen terug na een negatief rapport van de politie en klachten uit de buurt.
Het was de bedoeling dat er ongeveer twaalf tot twintig minderjarige vluchtelingen uit Syrië en Eritrea in de voormalige zorginstelling zouden worden opgevangen.

Weerstand uit de buurt

"We hebben in de zomer gesprekken gehad met buurtbewoners en de gemeenteraadsleden en daaruit bleek dat niet iedereen stond te juichen voor deze locatie", zegt wethouder Mariska Rikkers eufemistisch.
In een van de bijeenkomsten lieten buurtbewoners met duidelijke taal weten dat ze bang zijn voor overlast. Volgens een van de aanwezigen op die bijeenkomst had dat niks te maken met het feit dat jongeren uit het buitenland komen: "Tieners zijn nu eenmaal luidruchtiger dan ouderen." Een ander noemde de vluchtelingen 'testosteronbommen'.

Oekraïners

Een negatief rapport van de politie gaf voor de gemeente de doorslag om de plannen niet door te zetten. In plaats van de amv's komen er nu Oekraïners in het pand. "Als de amv's daar zouden wonen, dan zou dat redelijk permanent zijn. Het verschil met de Oekraïners is dat het daar om een tijdelijke invulling gaat."
De gemeente Weststellingwerf loopt op dit moment zo'n 20 statushouders achter op zijn taakstelling. "We gaan nu kijken of we kleinere locaties kunnen creëren voor vier tot vijf personen", zegt Rikkers, die denkt dat dat nog wel eens moeilijk kan worden, omdat het in de gemeente voor iedereen ontzettend lastig is om een huis te krijgen.