Bijeenkomsten op Terschelling en in Sexbierum over bootongeluk: "Er is veel verdriet"

Het gemeentehuis van Terschelling © Omrop Fryslân
Op Terschelling en in Sexbierum zijn zaterdagochtend bijeenkomsten gehouden naar aanleiding van het dodelijke bootongeluk op de Waddenzee. Een 46-jarige man uit Sexbierum en een 57-jarige man uit Leeuwarden zijn bij het ongeluk omgekomen. Een 12-jarige jongen en een volwassen man worden nog vermist.
Bij de bijeenkomst op Terschelling waren burgemeester Caroline van de Pol, de directie van Rederij Doeksen, raadsleden, medewerkers van de gemeente en reizigers en eilandgasten die de aanvaring hebben meegemaakt aanwezig.
We merkten dat er veel rouw was op het eiland, veel verdriet.
Caroline van de Pol, burgemeester van Terschelling
De ontmoeting was bedoeld voor iedereen die het nodig had om over het drama te praten, zegt Van de Pol. "We merkten dat er veel rouw was op het eiland, veel verdriet."
Van de Pol heeft haar hulp aangeboden aan burgemeester Marga Waanders van de gemeente Waadhoeke, waar de slachtoffers van de aanvaring vandaan komen. Zaterdagmiddag is er nog een besloten bijeenkomst op Terschelling voor iedereen die betrokken was bij de hulpverleningsactie.

Slachtofferhulp in Sexbierum

In Sexbierum kwamen veel mensen bij elkaar in de lokale sportkantine om stil te staan bij de twee slachtoffers die uit het dorp komen; een 46-jarige man die is overleden en zijn 12-jarige zoon, die momenteel nog vermist wordt. Burgemeester Waanders was aanwezig bij de bijeenkomst, die georganiseerd werd door meerdere plaatselijke verenigingen. Ook Slachtofferhulp was aanwezig om mensen bij te staan.
Iedereen was zeer aangedaan, zegt Ria Levering van Slachtofferhulp. "Mensen zijn ontzettend aangeslagen. Er is veel verdriet en het verlies is groot. Mensen zoeken elkaar ook op. Ze zoeken steun bij elkaar."
Als jullie mij of de gemeente nodig hebben, dan is een telefoontje genoeg.
Marga Waanders, burgemeester van Waadhoeke
Burgemeester Waanders vond het een goed initiatief van de sportverenigingen. "Er waren heel veel mensen. Jongeren, ouderen en ouders van kinderen die daar sporten, alle verenigingen van Sexbierum. Dus dat was goed en voor heel veel mensen echt nodig."
Het gemeentehuis van Terschelling © Omrop Fryslân
Waanders heeft naar de mensen geluisterd en met ze gepraat. "Ik probeer ze een hart onder de riem te steken. Met name om een boodschap achter te laten: als jullie mij of de gemeente nodig hebben, dan is een telefoontje genoeg. Ze kunnen mij altijd bereiken.

Hecht dorp

Ze noemt Sexbierum een hecht dorp. "In alle rampspoed doet het je goed dat mensen elkaar weten te vinden." Waanders hoopt dat de twee vermiste slachtoffers snel worden gevonden.