Kapiteins van bootongeluk bij Terschelling vrijgelaten, onderzoek in volle gang

De watertaxi Stormloper na het ongeluk © Douwe Wiegman jr.
De kapiteins van de twee schepen van het bootongeluk bij Terschelling zijn vrijdag na verhoor vrijgelaten door de politie. Dat meldt de Landelijke Eenheid. Ook de stuurman van de veerboot is verhoord en vrijgelaten.
Het onderzoek naar het ongeluk tussen de snelboot en de watertaxi op de Waddenzee is in volle gang, zegt woordvoerder Dennis Janus van de Landelijke Eenheid. Bij het ongeluk kwamen vrijdag twee mensen om het leven. Een jongen van twaalf jaar en een volwassen man worden nog vermist.
"De verhoren gaan weer opgepakt worden", zegt Janus. "Het is nu weer licht en we hopen dat we snel de twee vermisten kunnen vinden. Dat is eigenlijk onze grootste prioriteit, om de achterblijvers helderheid en duidelijkheid te kunnen geven wat er met hun geliefden is gebeurd."
© Omrop Fryslân
Het ongeluk vond plaats in het Schuitengat, het water tussen Terschelling en Vlieland. "Daar is heel veel stroming door eb en tij, maar ook wind en golven spelen daar een rol in. Dus wij weten niet precies waar we moeten zoeken. We vragen ook mensen die op het water zijn of op de stranden van de onderliggende eiland of ze iets opvallends zien. En op het moment dat ze iets zien of aantreffen, de politie bellen."
Het technisch onderzoek aan de schepen gaat wel verder. Vrijdagavond is de watertaxi Stormloper geborgen en die ligt nu op de kant in Harlingen. Ook de snelboot ligt in Harlingen.
"Daarnaast vragen we bij dit soort ongevallen marifoonverkeer op, radarbeelden, getuigen en betrokkenen moeten we horen", legt Janus uit. "Dus het zijn allemaal puzzelstukjes die we aan het verzamelen zijn, om straks een passende puzzel te maken om duidelijkheid te kunnen geven wat er nou precies gebeurd is bij dit ongeluk."
Het kan nog wel maanden duren voordat er duidelijkheid komt, zegt Janus. "Om met zekerheid te kunnen stellen of er sprake is van verwijtbare schuld, ja of nee."