Voorzitter Wolvenhek Fryslân verbaasd over aangifte: "Ik waarschuw de mensen"

Jehan Bouma, voorzitter van Stichting Wolvenhek Fryslân © Omrop Fryslân
Jehan Bouma, voorzitter van Stichting Wolvenhek Fryslân, spreekt tegen dat hij mensen via social media aanzet tot het afschieten van wolven. De Groep Wolf vindt dat hij verantwoordelijk is voor opruiing en deed donderdag aangifte.
Bouma is hier verbaasd over. "Ik heb geeneens social media. Dus dan hebben ze hun huiswerk niet goed gedaan."

'Niet opruien maar waarschuwen'

Van opruiing is geen sprake zegt Bouma. Volgens hem wordt dit verward met het waarschuwen tegen de gevaren van de wolf. "Want het gaat verkeerd momenteel. De laatste twee maanden zijn er honderd aanvallen geweest. Waarvan de meeste in Drenthe. Mensen worden daardoor banger."
De aangifte kwam uit naam van Doutzen Venema, van Groep Wolf. Zij zei eerder: "De teksten zijn zo opruiend dat het wel een klopjacht lijkt. Mensen jutten elkaar op. 'We hebben de buks klaar liggen' of 'Duizend euro voor een dode wolf'."

Tegen doodschieten

Volgens Bouma is gezegd dat het wáchten is tot mensen het heft in eigen handen nemen. Iets waar hij naar eigen zeggen op tegen is. "Er een eigen richting aan geven heeft nog nooit ergens toe geleid. Bovendien, als je uit wanhoop een wolf doodschiet, staan er zo weer tien achter je."
Een wolf met welpen © ANP
Bouma zegt dat het aantal wolven in Europa ieder jaar met dertig procent toeneemt. "In dat tempo zouden er over vijf jaar 5.000 zijn. Er een doodschieten heeft dus geen zin."

Hek als redding

Om die reden wil Wolvenhek Fryslân met een hek het vee beschermen. Volgens Bouma is iedere Friese inwoner verantwoordelijk voor hoe de provincie eruit komt te zien.
"Als hier over tien jaar geen vee meer is, dan hebben we dat dus met elkaar gedaan. Daarom moeten we nu ageren. Van ons laten horen. Want de politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen."
Over de aangifte haalt Bouma vooralsnog zijn schouder op. "Ik lig wakker van de wolf. Niet van zulke zaken."