Rederij Noordgat trof als eerste slachtoffers aan: "Ze waren nat, koud en gewond"

Reddingsboot Skua van Rederij Noordgat op archiefbeeld © ANP
"Dit is een heftige dag", zegt Simon Smit, eigenaar van Rederij Noordgat. Zijn medewerkers waren als eerste op de locatie van de dodelijke aanvaring bij Terschelling.
Rederij Noordgat houdt zich bezig met het bergen van schepen en hulpverlening. Het is een trieste dag, geeft Smit aan. "Dit wens je natuurlijk niemand toe, dat er zoiets gebeurt met zoveel slachtoffers."
"Ik denk dat wij en alle hulpverleningsinstanties ons uiterste best hebben gedaan om te doen wat we kunnen. Maar bij twee personen heeft dat helaas niet mogen baten, en er zijn natuurlijk nog twee personen vermist", zegt Smit.
Aanvankelijk dacht men dat er maar één persoon werd vermist, maar later bleek dat het nog iemand miste. "Hopelijk vinden ze hen snel."

Slachtoffers op het wrak

Een van de bemanningsleden van Noordgat hoorde als eerste de oproep aan de Brandaris. "Dat er een aanvaring was geweest en dat het serieus niet goed was. Later ging ook het alarm voor de reddingsboten. Toen is de Skua als eerste boot de haven uit gecrossd, met vier bemanningsleden aan boord", vertelt Smit.
Op zee troffen zij een al half onder water drijvend wrak aan. "Eén persoon zat boven op de punt en drie personen klampten zich er wat aan vast. Ze waren nat, koud en gewond."
Ze mankeerden van alles, ze hebben echt een dikke klap gemaakt.
Simon Smit van Rederij Noordgat
De slachtoffers waren er slecht aan toe. "Ze mankeerden van alles, ze hebben echt een dikke klap gemaakt."
De actie op zee van veraf gezien © CAMJO media
Een van de bemanningsleden sprong overboord in een overlevingspak om de slachtoffers op de Skua te krijgen. "Daar zit een reddingsplatform achterop, dat we kunnen laten zakken. Toen alle vier aan boord waren, zonk het schip."

Nog net aan een touw

Het lukte nog net om een touw vast te maken aan de boot. "We hebben de watertaxi uit de geul getrokken, de zandbank op. Gelukkig kwam hij rechtstandig boven water."
Het Noordgat-bemanningslid lag nog in het water, maar werd later opgepikt door KNRM-reddingsboot Arie Visser.
Vervolgens werd er bij de watertaxi gezocht. "We zijn langs zij van het wrak gegaan om te kijken of er nog iemand in zat. Ze vonden nog een persoon, die hebben we nog gereanimeerd aan boord en is overgebracht op de reddingsboot Arie Visser."
De Tiger © ProNews Producties
Twee verpleegkundigen waren opvarenden van een andere boot en stelden zich beschikbaar om de patiënten te helpen. "Toen is de Skua naar Terschelling gevaren. Eén van de patiënten is afgevoerd met de trauma, later heeft de Skua drie patiënten met het ambuteam naar de vaste wal gebracht."
Smit zat zelf nog in Harlingen, op de vaste wal. "Ik zou eigenlijk met de snelboot van kwart over acht, maar die was door het incident uit de vaart genomen." Via de telefoon en groepsapp met medewerkers bleef hij op de hoogte.
Hulpdiensten paraat op de vaste wal © ProNews Producties
De rest was nog aan het zoeken, vertelt Smit. "Uiteindelijk zag de helikopter iets drijven, dat bleek een zesde slachtoffer te zijn. Die hebben we met de Typhoon geborgen." De Typhoon is een van de andere snelle reddingsboten van Noordgat.
Een poging tot reanimatie mocht al niet meer baten. "Dit slachtoffer is zo snel mogelijk naar de haven gebracht, zodat wij weer verder konden met de zoekactie."

Gestopt met zoeken

Uiteindelijk is na 11.00 uur door de coördinerende instanties het besluit genomen om het zoeken te staken. Hoe akelig dat ook is, Smit kan zich in het besluit vinden.
"Echt alle stroomgaten en geulen waren al afgezocht, de helikopter vloog er al steeds rond. De watertemperatuur is zo'n 12 graden. Hoeveel kans heeft iemand dan nog?", vraagt hij zich af. "We hebben ons uiterste best gedaan en moeten nu verder afwachten."