Burgemeester Van de Pol over ongeluk op Waddenzee: "Het is een zwarte dag"

Erik de Groot en Caroline van de Pol op de parsconferentie © SRF Fotografie
"Het is een hele zwarte dag", zegt burgemeester Caroline van de Pol van de gemeente Terschelling naar aanleiding van de aanvaring op de Waddenzee waarbij twee mensen om het leven zijn gekomen. De zoektocht naar twee vermisten gaat ondertussen verder op het strand van Terschelling.
Het ongeluk gebeurde vanochtend vroeg. De veerboot Tiger van Rederij Doeksen en de watertaxi Stormloper kwamen in het Schuitegat, net onder Terschelling, met elkaar in aanvaring.
Op dit moment worden nog twee mensen vermist. Een van hen is een jongen van 12 jaar. De zoektocht naar beide vermisten is nog steeds gaande. Er wordt nu gezocht op het strand van Terschelling tot paal 3. Ook de zandplaten in het Wad worden nagekeken. Daarnaast zijn vier mensen gewond geraakt. Het lijkt om een zwaargewonde en drie lichtgewonden te gaan.
Van de Pol hield samen met wethouder Erik de Groot van Harlingen in de raadszaal van de gemeente Harlingen een persconferentie over het incident.
Van de Pol prijst de hulpdiensten die snel hebben gehandeld bij het bergen en redden van de mensen die bij het ongeluk in het water belandden. Nadat alle lichamen na vier uur zoeken nog niet waren gevonden, is er afgeschaald.
"Dat is het meest verschrikkelijke moment dat je je als hulpverlener voor kunt stellen. Dat betekent dat redden niet meer reëel is. Daar worden ze echt ziek van", zegt Van de Pol. Intussen wordt er wel weer op kleine schaal gezocht, onder meer op het strand van Terschelling.
Kijk hier de uitzending van Fryslân Hjoed terug over het ongeluk op de Waddenzee
Over de toedracht van het ongeluk kon op de persconferentie nog niet veel gezegd worden. "Wat we nu kunnen zeggen, zijn hooguit aannames en we kunnen hooguit gissen."
Of er te hard gevaren is, kon de burgemeester niet bevestigen. Het Openbaar Ministerie en de Landelijke Eenheid zullen zich onder andere bezig houden met het onderzoek.
Op de watertaxi zaten veel werklieden. Het gaat om drie medewerkers van Friso Bouwgroep uit Sneek. Een van hen had zijn zoontje meegenomen, waarschijnlijk de jongen die wordt vermist. Ook zaten drie onderaannemers van het bedrijf aan boord.
De nabestaanden zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Van de Pol heeft het Team Bevolkingszorg de opdracht gegeven om een manier te vinden waarop de nazorg moet worden ingevuld.