Arieke Sieben zat in de Tiger tijdens ongeluk: "Het was een enorme klap"

Arieke Sieben zat tijdens het ongeluk in de Tiger © Omrop Fryslân
"Het was een enorme klap. Pas later hoor je dat mensen door die klap hun leven hebben verloren." Dat zegt Arieke Sieben, een van de inzittenden van veerboot Tiger, die vanochtend op de Waddenzee in aanvaring kwam met watertaxi Stormloper.
Het was 07.00 uur toen de Tiger vertrok vanuit de haven van Terschelling. Arieke Sieben zat bovenin met vijf andere mensen. Na een klein kwartier kwam er een enorme knal. "We stonden ineens stil. Mensen dachten dat we op een boei waren geknald", zegt Sieben.
De inzittenden wisten toen nog niet dat de Tiger tegen watertaxi Stormloper was gebotst. Twee personen overleefden het ongeluk niet. Een jongen van twaalf en een volwassen man worden nog vermist.

Lichtboeien en reddingsboten

"Het klonk alsof er iets gescheurd was in de boot. De bemanning kwam meteen uit de stuurhut en vertelde ons om kalm te blijven. Dat gebeurde ook. Er was geen paniek." De hulpdiensten waren snel ter plekke, zegt ze. "Buiten, in het donker, zagen we al snel bemanning in pakken, lichtboeien, en reddingsboten."
Langzaamaan kwam het besef wat de omvang van het ongeluk was. "Eerst weet je nog niet wat er precies is gebeurd. Maar al snel komen de berichten van buitenaf. Ik werd geappt, en ook op Twitter zag je updates."

'Een afschuwelijk ongeluk'

"Je hoort dan pas dat mensen door die klap hun leven hebben verloren. Dat het een afschuwelijk ongeluk was. Het is enorm verdrietig allemaal."
Sieben vertelt dat de kapitein na een tijd meldde dat de Tiger schade opliep en de boot langzaam zijn weg zou vervolgen naar Harlingen. Stewardessen liepen langs om de inzittenden te kalmeren. "Toen we eenmaal aanmeerden, werden we opgevangen met koffie en thee. Dat was fijn geregeld."

Persconferentie

Later vanmiddag houden de autoriteiten een persconferentie in Harlingen. Die is live te volgen bij Omrop Fryslân op televisie, radio en online. De persconferentie begint om 16.00 uur.