Twee doden bij aanvaring op de Waddenzee, zoekactie naar twee vermisten gestaakt

De skea oan de Tiger is goed te sjen © SRFotografie
Bij de aanvaring op de Waddenzee tussen de veerboot Tiger van Rederij Doeksen en de watertaxi Stormloper zijn twee mensen om het leven gekomen. Een jongen van twaalf jaar en een volwassen man worden nog vermist.
Voor de zoekactie werden meerdere boten en een helikopter ingezet. Er werd nog tot 11.15 uur actief gezocht naar de vermisten. Daarna gingen de reddingsboten terug naar West-Terschelling. Volgens de hulpdiensten is de overlevingskans van de vermisten op dit moment nihil. Na 13.00 uur maakten enkele reddingsboten opnieuw zoekslagen, nog zonder resultaat.
Het ongeluk gebeurde vrijdagochtend om ongeveer 07.20 uur in het Schuitengat, een geul in de buurt van Terschelling. Alle zeven opvarenden van de Stormloper kwamen in het water terecht. De KNRM heeft zes mensen uit het water gehaald. In elk geval vier mensen zijn gewond geraakt.
De watertaxi was gezonken, maar is inmiddels weer boven water.
De schipper van de Stormloper heeft aan de hulpdiensten verklaard dat er niet zeven, waar eerder vanuit werd gegaan, maar acht personen aan boord zijn. Zes van de zeven passagiers zijn werkzaam in de bouwsector, bevestigt de directeur van een van de betrokken bouwbedrijven.
De kapitein en stuurman van de Tiger, en de schipper van de Stormloper zijn door de politie aangehouden. Dat is protocol bij dit soort ongelukken. De schipper van de watertaxi ligt nog wel in het ziekenhuis.
De watertaxi Stormloper na het ongeluk © Douwe Wiegman jr.
Aan boord van de Tiger waren zes bemanningsleden en negentien passagiers. De veerboot wordt op dit moment nog door de politie onderzocht. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid is onderweg naar Harlingen. De passagiers zijn opgevangen in Harlingen.
De hulpdiensten hebben opgeschaald naar GRIP 3, daarmee kunnen de verschillende hulpdiensten makkelijker samenwerken en overleggen met bijvoorbeeld een burgemeester.
© Omrop Fryslân
De gemeente Terschelling heeft een speciale website online gezet, waar ze mensen op de hoogte houden van de ontwikkelingen.
Later vanmiddag houden de autoriteiten een persconferentie in Harlingen. Die is live te volgen bij Omrop Fryslân op televisie, radio en online. De persconferentie begint om 16.00 uur.