Doeksen verhoogt prijzen bootkaartjes Terschelling en Vlieland vanwege dure brandstof

Doeksen verhoogt volgend jaar de prijs voor de kaartjes voor de overtochten met de veerboot naar Terschelling en Vlieland. De rederij heeft daar toestemming voor gekregen van het Rijk.
De rederij heeft behoefte aan meer inkomsten vanwege de hoge energieprijzen. Vooral LNG, waar de nieuwe boten op varen, is erg duur geworden.
De tarieven voor de eilanders gaan met ongeveer vier procent omhoog. Toeristen betalen ruim 16 procent meer. In geld komt dat voor eilanders neer op een verhogen van 36 cent en voor toeristen op 4,90 euro.
Sinds Doeksen onder concessie vaart - dat wil zeggen dat de overtochten aan de rederij is gegund met bepaalde voorwaarden en afspraken - moet de rederij voor elke prijsverhoging om toestemming van het Rijk vragen, vertelt directeur Dirk Spoor.

Doeksen mag de prijzen voor een ticket nu verhogen om een faillissement te voorkomen, schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat aan de leden van de Tweede Kamer.
Nieuwe LNG-boten varen veel minder
Doeksen voerde in september ook al een aantal maatregelen in tegen de hoge brandstofprijzen. De nieuwe boten de Willem Barentsz en Willem de Vlamingh varen bijna niet meer. Die draaien op het dure LNG-gas. De gasboten worden alleen nog ingezet voor extra afvaarten op drukke dagen.
Als de LNG-boten worden ingezet, varen ze ook wat langzamer. Dat is goedkoper wat betreft de brandstof. De overtocht duurt dan twee uur.
Oude boot is nu weer hoofdvervoerder
De oude boot De Friesland is net als voorheen nu weer de hoofdvervoerder. Deze boot is minder duurzaam dan de nieuwe LNG-boten. Daarom laat de rederij De Friesland op biodiesel varen, bijgemengd met stoffen die de uitstoot beperken.
Doeksen heeft een verzoek voor compensatie van de hoge brandstofprijzen bij het Rijk neergelegd. Op dit moment wordt onderzocht of dat mogelijk is. Als de extra vergoeding er komt, worden de overtochten weer goedkoper, verzekert directeur Spoor.
De prijsverhoging gaat in op 1 januari volgend jaar. De nieuwe prijzen zullen voorlopig een jaar duren. Als daar aanleiding voor is, dan wil de rederij de prijs tussentijds ook weer naar beneden bijstellen.

Rederij Wagenborg, die passagiers en vracht overzet naar Ameland en Schiermonnikoog, heeft niet te maken met de extreem hoge brandstofprijzen. Hun schepen varen niet op LNG, zegt directeur Spoor van Doeksen.