Groep Wolf doet aangifte tegen Wolvenhekvoorzitter vanwege 'opruiende uitspraken'

Een wolf © ANP Foto
De Groep Wolf doet aangifte tegen Jehan Bouma, voorzitter van de Stichting Wolvenhek Fryslân. Volgens de groep zou Jehan Bouma op sociale media uitspraken doen die mensen kunnen aanzetten om wolven af te schieten.
De wolf is een beschermde diersoort en er mag niet op gejaagd worden. Groep Wolf komt in het hele land op voor de belangen van het roofdier. Bij de groep zijn ongeveer twintig mensen uit Fryslân aangesloten. Doutzen Venema uit Leeuwarden doet donderdagmiddag de aangifte bij de politie.
Alhoewel de aangifte tegen Bouma gericht is, gaat het de Groep Wolf niet zozeer om de persoon Bouma zelf, legt Venema uit, maar meer globaal om hoe er bijvoorbeeld op sociale media over de wolf wordt geschreven.
'We hebben de buks klaar liggen' of 'Duizend euro voor een dode wolf'.
Doutzen Venema noemt een tweetal voorbeelden van opruiende teksten
"De teksten zijn zo opruiend dat het wel een klopjacht lijkt. Mensen jutten elkaar op. 'We hebben de buks klaar liggen' of 'Duizend euro voor een dode wolf'."
"Er wordt gesproken over het heft in eigen handen nemen, ook door Jehan Bouma. Ik denk dat daarmee afschieten bedoeld wordt", aldus Venema. De Groep Wolf heeft geen contact gezocht met Bouma over wat dat 'heft in eigen handen nemen' nu concreet voor hem betekent.
De Groep Wolf begrijpt de zorgen over het vee, "maar je kunt zoveel andere dingen doen om je vee te beschermen tegen aanvallen van de wolf. Bijvoorbeeld door afrasteringen met stroomdraden erop. Daar springt de wolf niet overheen. Vaak weten mensen niet dat er veel meer mogelijk is dan afschieten", aldus Venema.
Met de aangifte wil de Groep Wolf een signaal afgeven en niet de zaak op de spits drijven. Er is veel onzekerheid over betere bescherming van het vee. Het is de bedoeling om te weten te komen of de politie iets kan doen tegen dergelijke opruiende teksten.
De laatste tijd worden er bijna dagelijks meldingen gedaan van aanvallen op vee. Zo zou een wolf nu ook een schaap hebben gepakt bij Ferwert. Dat is nog niet zeker, zegt Venema. Aan de hand van dna moet nog worden vastgesteld of een wolf in dit geval de dader is.