Is het superjacht in de Harlinger haven van Russische oligarch? D66 stelt Kamervragen

Project 1010 © Omrop Fryslân
Er ligt een gigantisch jacht van bijna 120 meter in de Harlinger haven: mogelijk gaat het om een schip van de Russische oligarch Vladimir Potanin. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vraagt minister Wobke Hoekstra om onderzoek te doen naar de jacht.
Het grote schip heeft de naam Project 1010. Het is gebouwd op de werf van Koninklijke De Vries Scheepsbouw in Makkum, dat onderdeel is van scheepswerf Feadship.
De eigenaar van het schip zou mogelijk de Russische zakenman Vladimir Potanin zijn. Potanin is oprichter en directeur van Oneksimbank. De 61-jarige Rus heeft volgens Forbes een vermogen van zo'n 26 miljard dollar.
Mogelijk ligt er een Russisch superjacht in Harlingen
Paul Pot is directeur fan Port of Harlingen. Hij kan niet met zekerheid zeggen dat het schip van Potanin is, maar er zijn wel vermoedens.
De directeur: "Het is ons niet bekend van wie het jacht is. Daar vragen we natuurlijk wel naar, maar daar wordt over het algemeen door Feadship geen mededelingen over gedaan. Maar het vermoeden is wel dat het om een Russische oligarch gaat."
De Russische zakenman Vladimir Potanin met president Poetin, in 2019 © ANP
Op dit moment is Feadship nog eigenaar van het schip, want het is nog niet overgedragen aan de eigenaar. "Tot die tijd is het een Nederlands schip."

Nog geen problemen

Zolang de nieuwe eigenaar niet op de sanctielijst staat, is het voor Port of Harlingen geen probleem dat het schip er ligt. "We hebben er natuurlijk wel onze bedenkingen bij. Maar de Nederlandse overheid gaat over die sanctielijst en dat doen ze samen met de Europese Unie."
Het schip © Omrop Fryslân
Potanin staat wel op de sanctielijst van het Verenigd Koninkrijk. Kamerlid Sjoerdsma vraagt de minister of hij er voor wil pleiten om Potanin ook op de EU-sanctielijst te zetten.
Pot: "Dan hebben we wel een probleem, want hij ligt hier nu in de haven. Als de regering zegt: we vinden dit niet toelaatbaar, dan moeten wij in overleg met de douane kijken welke maatregelen er getroffen moeten worden." Sjoerd Sjoerdsma was nog niet beschikbaar voor commentaar.