"Bedrijven kijken te weinig naar sociale werkvoorzieningen bij personeelskrapte"

Directeur Alex Bonnema van Caparis © Omrop Fryslân
Sociale werkvoorzieningen kunnen veel meer mensen aan het gewone bedrijfsleven leveren dan nu gebeurt. Dat zegt directeur Alex Bonnema van sociaal werkbedrijf Caparis.
Volgens hem kunnen nu al tientallen mensen doorstromen naar andere bedrijven. Deze mensen zouden wel wat begeleiding moeten hebben, maar die kan volgens de directeur ook worden geleverd.
Werknemers bij Caparis © Omrop Fryslân
Er is op dit moment een grote personeelskrapte en toch wordt er niet meer gebruik gemaakt van de mensen die werken in de sociale wekvoorzieningen.
Volgens Bonnema komt dat omdat de Participatiewet in 2015 er voor heeft gezorgd dat de mensen verplicht naar het bedrijfsleven moesten. Dat gebeurde niet en dus vielen ze buiten de bood en raakten ze uit beeld.

"Te veel terughoudendheid"

Er is volgens Bonnema ook te veel terughoudendheid bij werkgevers. Met een stukje steun kan het heel goed werken en er is ook een vangnet voor het geval het een keer niet lukt.
Bonnema verwacht wel dat er een verandering komt in deze tijd van personeelskrapte. De mensen die bij Caparis werken, willen het heel graag. Zij willen meedoen, zegt Bonnema.
Directeur Alex Bonnema van Caparis
Hij hoopt dan ook dat bedrijven net zo enthousiast worden. "Wij en ook andere sociale werkbedrijven als Empatec staan te springen om ons steentje bij te dragen in de arbeidsmarktkrapte. Ik zou zeggen, de handen ineen en aan de bak."