De Fûgelhelling worstelt met vogelgriep: te weinig geld voor quarantaineruimte

Sascha de Haas van De Fûgelhelling © Omrop Fryslân
Een goede opvang van vogels in De Fûgelhelling komt in gevaar door de uitbraak van de vogelgriep. Dat zegt Sascha de Haas, assistent-beheerder van de vogelopvang in Ureterp.
De opvang heeft niet genoeg middelen om dieren met een verhoogd risico op vogelgriep te scheiden van de andere groep vogels. Er worden in een week tientallen vogels binnengebracht die in quarantaine moeten. "We willen natuurlijk niet de risicodieren mengen met onze gezonde dieren", zegt De Haas.
Een goede quarantaineruimte is er echter niet. Daarom zijn ze een crowdfundingsactie gestart. "Het is lastig om in deze tijd geld te vragen, omdat iedereen het moeilijk heeft", weet De Haas.
Sascha de Haas van De Fûgelhelling
"Ook voor de stichting is het een zware periode. De brandstof- en energiekosten rijzen de pan uit. Dat merken we ook aan de donateurs, die hebben minder te besteden", zegt de assistent-beheerder.

Donaties

Er kwamen al wel donaties van Stichting Wildlife en Stichting Dierenlot. "Dat zijn prachtige bedragen, maar helaas niet toereikend voor een minimale inrichting van een quarantaine. Dus we zijn er nog lang niet."
Hoeveel geld er dan precies nodig is, is volgens De Haas lastig te zeggen. "We roeien met de riemen die we hebben. Met elke euro die we krijgen, kunnen we het mooier neerzetten. Meer dieren onderbrengen. Dus we doen het mee wat we krijgen."

Geen bezoekers

Normaal gesproken had De Fûgelhelling in de herfstvakantie, die nu bezig is, veel bezoekers kunnen verwachten. Vanwege de maatregelen van de overheid tegen het vogelgriepvirus is dat echter niet toegestaan. Mede daardoor komt er minder geld binnen bij De Fûgelhelling.
De Haas denkt niet dat het snel weer 'gewoon' zal worden in de opvang. "Als gewoon is zonder vogelgriep, dan weet ik niet of we daar echt weer naar uit kunnen kijken ", denkt De Haas. " We moeten ons inrichten met dat we daar een jaar lang mee bezig zijn."