Friese journalist legt lek bloot: PostNL haalt website offline

Darshan Boerema in de kleding van PostNL © youtube.com/c/darshanboerema
Iedereen kan zomaar kleding van PostNL kopen en zich daarmee voordoen als medewerker. De Heerenveense onderzoeksjournalist Darshan Boerema kon in een PostNL-uniform zelfs een hele lading pakketjes ophalen bij de Poiesz in Leeuwarden.
Althans, dat kon. PostNL heeft de website offline gehaald waarop iedereen die kleding kon bestellen. Dat heeft het bedrijf gedaan naar aanleiding van de video van Boerema, die hij vandaag online heeft gezet. Daarin is te zien hoe gemakkelijk het was om zich voor te doen als medewerker van het bedrijf.
Maar nu is de website dus offline. Hoe voelt om zoiets voor elkaar te krijgen?
"Het versterkt het gevoel dat je ergens mee bezig bent wat wel impact heeft. Het doel van het item is natuurlijk aankaarten dat dit bizar is. Dat alles door PostNL offline wordt gehaald, geeft dus aan dat zij het 'eens' zijn met mijn onderzoeksresultaten. Dat is iets waar ik alleen maar trots op kan zijn, lijkt mij."
Wat was de reden om dit onderwerp aan te kaarten?
"Je ziet in het nieuws steeds vaker dat er bedrijfskleding gebruikt wordt in afpersing, oplichting en diefstalzaken. Ik was benieuwd hoe makkelijk je aan bedrijfskleding van bedrijven kunt komen."
Hoe ben je verder te werk gegaan?
"Ik zou willen dat ik een heel gecompliceerd antwoord kon geven. Het is helaas supereenvoudig. Ik heb de kleding gewoon besteld, kreeg de kleding binnen en heb mij voorgedaan als bezorger.
In de supermarkt werd ik geloofd als zijnde bezorger en mocht ik alle pakketten meenemen die retour moesten. Ze vroegen me niet om legitimatie."
Dit geeft dus maar aan hoe geloofwaardig de kleding is, die bestempeld wordt als vrijetijdskleding.
Darshan Boerema
"De supermarktketen gaf later aan dit wel de procedure is: legitimatie in combinatie met de bedrijfskleding. Maar dit geeft dus maar aan hoe geloofwaardig de kleding is, die bestempeld wordt als vrijetijdskleding."
Hoe kon je zo gemakkelijk aan die kleding komen?
"Ik had PostNL in mijn hoofd, dus ik googelde op 'PostNL kleding' en de eerste zoekterm die ik krijg is een webshop met 'vrijetijdskleding' met een bedrijfslogo. Hoe dat precies vrijetijdskleding is weet ik niet, maar het zag ernaar uit dat ik dit ook kon kopen.
Kleding bij een reguliere kledingwebshop is haast nog moeilijker met veiligheidsvragen, registraties en dergelijke. Maar dat was hier dus allemaal niet nodig, ik kon het zo bestellen."
Wat dacht je, toen het allemaal zo gemakkelijk ging?
"Ik trek een kar met pakketjes uit een winkel met enorm veel waarde. Als de winkelmedewerkers mij al vertrouwen, die elke dag bezorgers zien, is de kans groot dat particulieren dit ook zien. Bij mij gaan alle scenario's rond in mijn hoofd die je ook in het nieuws ziet; overvallen, diefstal, alles is mogelijk."
Wat zeggen ze bij PostNL?
"Die hebben me gisteren gemaild. Ze zeggen dat ze het 'op prijs stellen' dat ik ze informeer en ze hebben de website dus zo snel mogelijk offline gehaald. De kleding is alleen bedoeld voor huidige en oud-PostNL-medewerkers. Ze willen het nu onmogelijk maken voor mensen buiten PostNL om de kleding te kopen."