Assistent Simonis looft Van Wonderen: "Hij denkt aan alles"

Paul Simonis © Orange Pictures
Hij is sinds een paar maanden assistent-trainer bij sportclub Heerenveen, maar Paul Simonis is voor veel Friezen misschien nog een onbekende naam. Een verhaal over een enthousiaste en actieve (veld)trainer.
Als trainer begon Paul Simonis bij Sparta Rotterdam. Vijftien jaar lang ging hij langs alle jonge elftallen van Sparta. Na een stage bij Willem II en het behalen van het hoogste trainersdiploma (UEFA Pro) ging hij aan de slag bij Go Ahead Eagles als assistent-trainer van Kees van Wonderen.
Zo heeft de 37-jarige Simonis langzamerhand naam gemaakt in de betaaldvoetbalwereld als een kundige assistent van Van Wonderen. Maar hoe omschrijft hij zichzelf? "Ik ben enthousiast, jong, leergierig, positief, heel erg actief. Dat."

Rotterdamse Hagenees

Simonis groeide op in Den Haag, maar werkte vijftien jaar lang bij Sparta. Lang woonde hij ook in het centrum van Rotterdam. "Ik ben eigenlijk een Hagenees, maar als je vijftien jaar bij Sparta hebt gewerkt en ook lang gewoond hebt in Rotterdam, dan ben je ook wel een klein beetje 'verrotterdamd'."
Daarna maakte hij de stap naar Deventer en nu woont hij, net als Van Wonderen, in Meppel. Hij heeft het naar z'n zin in Heerenveen. "Het bevalt heel erg goed. Heerenveen is een grote club. Heel anders dan waar we vandaan komen. Ja, heel gaaf. Ik heb alles vooralsnog als positief ervaren."
De trainerscarrière fan Paul Simonis
2002 - 2020: jeugdtrainer Sparta Rotterdam
2019 - 2020: stage Willem II
2020 - 2022: assistent-trainer Go Ahead Eagles
2022 - nu: assistent-trainer sc Heerenveen
Simonis is een van de drie assistenten van Van Wonderen. Ole Tobiasen en Peter Reekers waren er vorig jaar al en dit seizoen nog steeds. Iedereen heeft andere taken.
"Ik ben verantwoordelijk voor de trainingen", legt Simonis uit. "Voor de organisatie, voor de planning en voor de rolverdeling. De andere coaches geven ook input, maar ik organiseer en zet het weg op papier."
En de anderen? "Reekers doet de wedstrijdanalyses. We gaan allemaal naar de wedstrijden toe van de tegenstanders. Die bevindingen bundelen we en Peter maakt daar een presentatie van voor de spelers. Die geeft hij ook aan de spelers. Ole doet dat ook gedeeltelijk, maar hij is ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de individuele spelers."
Paul Simonis over de rolverdeling van de assistenten
Is Simonis dan de baas op het veld? De enige veldtrainer? "Eigenlijk zijn we dat allemaal. Omdat ik het organiseer en de training al drie keer heb doorlopen in mijn hoofd, neem ik vaak de leiding. Maar we hebben daar alle vier een rol in. Maar als we bijvoorbeeld tactisch trainen, pakt bijvoorbeeld Ole de tegenstander. Dus we spelen daar allemaal een belangrijke rol in."

Ambitie als hoofdtrainer

In de zomer ging Van Wonderen naar Heerenveen en hij wilde dat Simonis meeging. Maar Simonis kon ook in Deventer blijven om hoofdtrainer te worden van Go Ahead Eagles.
Dat deed hij niet. "Ik heb er nu voor gekozen om wat meer in de luwte te werken onder Kees. Ik kon trainer worden bij Go Ahead, maar ik vond het wat te vroeg. Ik dacht: is dit het ideale moment om in te stappen? Ik heb twee geweldige jaren gehad daar, waarom zou ik niet nog wat langer in de luwte gaan werken bij een grotere club? Waar je ook heel veel meer gaat leren."
Paul Simonis over zijn ambitie als hoofdtrainer
En dus koos Simonis ervoor om mee te gaan naar Fryslân. Ook omdat hij nog altijd iets leert van Van Wonderen. "De samenwerking met Kees is ook gewoon heel prettig.
Kees is echt een complete trainer. Ik kan zelfs na twee jaar nog heel veel van hem leren."

Hoge pet op van Van Wonderen

Het mag duidelijk zijn: Simonis is enthousiast over zijn leermeester. "Wat ik heel knap aan hem vind is dat hij echt aan alles denkt. Een hele club managet en met iedereen contact heeft. Hoe hij dat wegzet en geen moment verslapt daarin, dat maakt hem wel bijzonder."
Simonis prijst ook de werkethos van Van Wonderen. "Als je 's avonds een wedstrijd speelt, dan heeft-ie de volgende ochtend het al teruggekeken en er een bespreking van gemaakt, zodat wij het terug kunnen kijken. Dan kunnen we de wedstrijd afsluiten en focussen op de volgende tegenstander. Hij heeft alles heel scherp, hij houdt rekening met de stakeholders, het Umfeld. Daar vind ik hem heel erg sterk in."
Paul Simonis naast hoofdtrainer Kees van Wonderen © Orange Pictures
Heerenveen speelde tot nu toe negen wedstrijden en zes keer kwamen de Friezen niet tot scoren. Over de punten en het resultaat is weinig kritiek, maar over de attractiviteit van het voetbal wel. "Dat snap ik van de buitenkant. Daar komen mensen toch voor, voor de doelpunten. Het is een proces waar we in zitten. We zijn eigenlijk doorgegaan met het systeem waar ze vorig seizoen mee zijn geëindigd, omdat we dachten dat dat het beste past bij deze spelers."

Geduld

Volgens Simonis moet het publiek geduld hebben: "Ik denk dat alles tijd nodig heeft. Bij Go Ahead hebben we ook laten zien dat we een plan hebben. We laten ons niet zo snel van de wijs brengen als het even niet zo gaat als we willen. We blijven die jongens druppelsgewijs input geven over de dingen die beter moeten. Ik snap dat de mensen heel snel vooruitgang willen zien, maar in de praktijk blijkt dat dat niet zo makkelijk gaat."
De wedstrijd Go Ahead Eagles - Heerenveen begint zaterdagavond om 20.00 uur. Het duel is live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio. Het commentaar komt van Roelof de Vries.
In de laatste twee wedstrijden maakte Heerenveen geen goal en het speelde dit seizoen al vier keer gelijk met 0-0. Maar volgens Simonis zijn ze daar deze week ook druk mee bezig geweest. "Als ik kritisch kijk naar de laatste week, is het voor tachtig procent gegaan over waar de kansen liggen en hoe gaan we daar komen tegen - in dit geval - Go Ahead."
Het is lastiger om de tegenstander je wil op te leggen zoals we dat lager op het veld wel kunnen doen.
Paul Simonis
Simonis en Van Wonderen zijn druk bezig het spel beter te maken. Vooral als het aankomt op het krijgen van meer kansen en het maken van meer goals. "In die laatste fase, de laatste dertig meter voor de goal, komt het vaak aan op creativiteit, gewenning en afstemming op elkaar. De ruimtes zijn kleiner. Je hebt meer tegenstanders op het veld staan. Het is lastiger om de tegenstander je wil op te leggen zoals we dat in de eerste en tweede fase, lager op het veld, wel kunnen doen."
Hoe dat voorin moet, daar zijn ze nog naar aan het zoeken. "Hebben we andere types nodig? Moeten we ze andere taken meegeven? Hopelijk wordt dat elke week iets beter."
Paul Simonis over proberen leuker te voetballen