Romkessteeg in Heerenveen geopend: 'Nu geen spannende hoekjes meer'

De nieuwe Romkessteeg in Heerenveen © Omrop Fryslân
Een steeg, en al helemaal de drukste steeg van een centrum, moet sfeervol, gastvrij en toekomstbestendig zijn. De Romkessteeg in Heerenveen is daarom helemaal opgeknapt. Vandaag was de officiële opening.
Het idee komt uit een speciale visie om het hele centrum van die plek een flinke boost te geven. Onderdeel van die visie is het 'Stegenplan 2.0'. In het plan is ruimte voor omwonenden en ondernemers om mee te denken over hun centrum.
Een van de wensen was om de stegen te ontdoen van enge hoekjes. Volgens wethouder Sybrig Sijtsma, die de steeg opende, is dat gelukt: "Het moet toegankelijk zijn, een plek zijn om samen te komen en het moet gezellig zijn. Dat was allemaal niet het geval. Niet zulke prettige hoekjes zijn eruit gehaald en daar kun je nu lekker gaan zitten."
Romkessteeg in Heerenveen is helemaal opgeknapt
Bij de opening werden voorbijgangers en ondernemers verrast met een cadeautje. Vooral de ondernemers hebben een poos overlast gehad van de renovatie.
"We hebben geluk dat onze deur bij het plein zit", vertelt slager Gatze-Rommert van der Meer. "Maar je weet nooit hoeveel mensen je bent misgelopen."
Hij is blij dat het gevaarlijke weggetje is verbeterd. "Het zat vol gaten en was nodig aan onderhoud toe."
Gatze-Rommert van der Meer © Omrop Fryslân
Toch is er volgens Van der Meer ook ruimte voor verbetering. "Het is mooi, maar ik mis wel het groen, zoals in de plannen werd geschetst. Het is nu nog een hele grijze steeg als je erin kijkt. Meer groen had het wel wat frisser gemaakt."
De Romkessteeg is de eerste steeg uit de nieuwe aanpak 'Stegenplan 2.0' in Heerenveen. Het opknappen van de steeg was onderdeel van een pilot. Belanghebbende partijen doen de financiering en uitvoering met elkaar. Het Stegenplan hoort bij de ambitie om het centrum van Heerenveen toekomstbestendig, sfeervol en gastvrij te maken.
De ondernemers en partners, zoals Jacob Sijtsma van Toegankelijk Heerenveen, hebben hun wensen met de gemeente gedeeld. "Mooi dat we mee mochten denken, maar het is nog niet helemaal af. Nu heb ik een blindengeleidehond die mij om obstakels helpt, maar je zult hier maar als blinde met een stok lopen. Dan kom je deze meuk tegen. Dit is gewoon marketingmeuk."
Jacob Sijtsma van het panel Toegankelijk Heerenveen © Omrop Fryslân
Wethouder Sybrig Sijtsma zegt dat er nog wordt gekeken naar verbeteringen. "Daar moeten we nog eens goed naar kijken hoe we dat op een goede manier kunnen oplossen. Dat de steeg toegankelijk is, maar dat ondernemers ook kunnen laten zien dat ze er zijn."