Joost van Aken nog altijd niet fit voor duel tegen Go Ahead Eagles

Joost van Aken © Orange Pictures
Heerenveen mist verdediger Joost van Aken in het duel tegen Go Ahead Eagles nog altijd. Misschien is hij er volgende week wel weer bij.
Van Aken miste al de duels tegen FC Emmen en PSV door een hamstringblessure en kan ook deze week niet meedoen. Trainer Kees van Wonderen hoopt dat hij volgende week wel weer volledig aansluit bij de groep.
De bekerwedstrijd van dinsdag tegen Hoek zal Van Aken nog missen, maar de wedstrijd van volgende week tegen FC Volendam haalt hij misschien wel. De selectie is op dit moment verder volledig fit.

Kritiek over saai voetbal

Heerenveen verloor de laatste wedstrijd met 0-1 van PSV en de week daarvoor was het een 0-0 gelijkspel in Emmen. Van de negen wedstrijden wist Heerenveen maar in drie wedstrijden te scoren en werd het vier keer 0-0. Het scoren gaat maar moeilijk dus.
Van Wonderen krijgt niet al te veel mee van de kritiek over het saaie voetbal, maar ziet wel dat ze te weinig scoren, te weinig kansen creëren en creatiever moeten worden.
Wat vindt hij van de kritiek dat het voetbal op dit moment niet heel attractief is? "Dat is wat je ziet en voelt, dat is het wat is. En ik snap het ook wel. Je wilt je ontwikkelen, maar je wilt ook kansen en goals zien. En dat hebben we veel te weinig gezien. Ik snap wel dat je meer sensatie wil."
De trainer zegt dat sommige zaken wel goed gaan, dat moet ook zo blijven. Wat niet goed gaat, wil hij verbeteren. "Wedstrijden als tegen Twente of Fortuna Sittard zien er wel beter uit. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer. De intenties zijn er in ieder geval."
Kees van Wonderen over de manier van voetballen en mogelijke veranderingen
Van Wonderen filosofeert op de persconferentie een beetje over veranderingen. Maar of dat nu gaat om het systeem, om de poppetjes of om de spelwijze, dat wil hij niet zeggen.
"Je bent constant aan het analyseren. We willen tot meer kansen en goals komen. Dat kan zijn door je tactiek te wijzigen, met andere namen te spelen of op een andere wijze. Met meer passie of opportuniteit. En dan kijk je naar de krachten van de tegenstander. En dan probeer je aan het rad te draaien waardoor je dat hopelijk beter voor elkaar kunt krijgen."
De wedstrijd Go Ahead Eagles - Heerenveen begint zaterdagavond om 20.00 uur. Het duel is live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio. Het commentaar komt van Roelof de Vries.
Maar zullen we zaterdagavond zien welke nieuwe accenten Van Wonderen gaat liggen? Dat wil hij na de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles graag uitleggen, maar van tevoren nog niet. "Vraag me na de wedstrijd nog eens wat we voor ogen hadden."

Van Wonderen even terug bij zijn oude club

Van Wonderen was twee jaar coach van Go Ahead Eagles, waarna hij trainer werd bij Heerenveen. Hij promoveerde met de club uit Deventer en bleef vervolgens in de eredivisie.
Hij kijkt ernaar uit weer terug te komen in stadion De Adelaarshorst als trainer van de tegenpartij. "Dat is wel bijzonder. We hebben twee hele bijzondere momenten gehad, met alles erop en eraan. Echt ook dieptepunten, maar ook promotie en handhaving. Een geweldige wisselwerking met publiek. Ik kijk terug op twee geweldige en leerzame en waardevolle jaren. Dus het is bijzonder om daar weer terug te komen."
Kees van Wonderen over de terugkeer bij Go Ahead Eagles
Toch hoopt Van Wonderen niet dat ze nog wat speciaals doen aan zijn komst. Hij heeft zelfs een advertentie geplaatst als bedankje naar de club en supporters en is daar al uitgezwaaid.
Maar wat speciaals vanuit de club? "Dat hoeft niet, want de dankbaarheid heb ik vorig jaar gevoeld bij de afsluiting. Het moet ook niet te veel over mij gaan. Ik ben nu maar een klein onderdeel van Heerenveen en dat was ik toen bij Go Ahead Eagles. Die dankbaarheid heb ik al gekregen en gevoeld en hopelijk ook teruggegeven. En nu kom je in een andere setting terug. We begrijpen het denk ik allemaal, maar van mij hoeven ze niks te doen."