Henk de Jong houdt kaarten voor opstelling tegen Vitesse tegen de borst

Trainer Henk de Jong © Orange Pictures
Cambuurtrainer Henk de Jong heeft een luxeprobleem. Omdat Alex Bangura en Mees Hoedemakers terugkomen van een schorsing, zijn er tal van keuzemogelijkheden voor het elftal dat zaterdag in actie komt tegen Vitesse.
De Jong wilde vrijdag na de training niet veel kwijt over zijn plannen. "Er is veel concurrentie, maar er zal in goede ploeg staan tegen Vitesse", zei hij.
Normaal gesproken zijn Bangura en Hoedemakers basisspelers. Beiden zaten de laatste twee wedstrijden op de tribune, nadat ze medio september uit tegen RKC de rode kaart hadden gekregen. Toch is rentree van de twee sterkhouders voor de wedstrijd tegen Vitesse geen vanzelfsprekendheid.
Uitgerekend in de twee wedstrijden zonder Bangura en Hoedemakers maakte Cambuur namelijk een prima indruk. Zo werd PSV sensationeel verslagen (3-0) en werd uit tegen Go Ahead een punt (0-0) gehaald. Vraag is dus of De Jong vasthoudt aan het elftal dat de voorbije twee weken vier punten wist te vergaren of toch het vertrouwen schenkt aan Bangura en Hoedemakers. En welke spelers moeten in dat laatste geval wijken?
Het is best wel wat lastig, want je hebt wel met mensen te maken.
Henk de Jong
Op die vragen kwam geen antwoord. De Jong erkende wel dat het een ingewikkelde puzzel is. "Ik heb nog nooit zoveel keuze gehad. Het is best wel wat lastig, want je hebt wel met mensen te maken. Als ik alles doe wat mensen tegen me zeggen, dan moeten we met zestien man spelen."
De Jong heeft donderdag de selectie op de hoogte gesteld van de basis. "Ik vertel het ze zelf. Ik schrijf het niet op een bord of zo. Dus ik blijf het uitleggen, want dat past bij me." De Cambuurtrainer wil nog geen opstelling bekendmaken.
Tom Boere zal zeker niet spelen. Hij heeft een blessure aan zijn voet. Roberts Uldrikis is weer fit en hij begint als spits in de basis. Ook Robin Maulun is nog niet topfit. Hij zit misschien bij de selectie, maar de kans dat dat volgende week pas gaat gebeuren is groter.

Druk

Er ligt wel druk op Cambuur. Er moeten, helemaal in het eigen stadion, punten komen. Henk de Jong: "Ik vind dat geen druk. Ik vind het wel mooi. We zitten er heel vaak dichtbij. Tegen PSV hebben we het uiteraard heel goed gedaan en de overige wedstrijden waren, behalve tegen FC Groningen, gewoon goed en hadden we de punten moeten pakken. We willen de mensen erachter zien te krijgen en as dat lukt, dan zijn we magisch en uniek."
De wedstrijd SC Cambuur - Vitesse begint zaterdag om 21.00 uur. Het duel is live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio. Het commentaar komt van Geert van Tuinen.