Extra verkeersmaatregelen rond vliegbasis vanwege komst F-22 Raptor

De F-22 doet mee aan de oefening © Frank Crebas photography
De vliegbasis Leeuwarden verwacht de komende dagen veel extra verkeersdrukte en een grote toestroom van spotters. Reden is de komst van de F-22 Raptor, één van de modernste toestellen van de Amerikaanse luchtmacht.
De F-22 Raptor is de blikvanger van een internationale oefening die de komende twee weken boven de Noordzee gehouden wordt. De oefening is bedoeld om de samenwerking tussen de Nederlandse en Amerikaanse luchtmacht te verbeteren.
Zondag landen zes F-22-toestellen op Leeuwarden. Vier Amerikaanse F-35's zijn vrijdag al aangekomen. De andere toestellen die meevliegen in de oefening komen later volgende week aan.
Bij de aankomst zondag worden veel mensen verwacht. De F-22 Raptor geldt als een van de meest geavanceerde toestellen van de Amerikaanse luchtmacht. Het toestel is nog niet eerder in Nederland te zien geweest en trekt daarom waarschijnlijk veel spotters.
De komst van de vliegtuigen is lang stilgehouden. Dat heeft te maken met de verwachte drukte en de actuele politieke situatie in de wereld.
Het was ook lang de vraag of de spottersplek bij Marsum bereikbaar zou zijn. De weg daar lag eruit, maar het is gelukt om die op tijd klaar te krijgen. Bij Jelsum zijn, in overleg met de gemeente Leeuwarden en de provincie, verkeersmaatregelen genomen. Zo kun je daar niet overal de auto parkeren. Er komen ook hekken om te voorkomen dat mensen zo de weg oversteken.
De F-22's staan normaal gesproken gestationeerd in Alaska © Frank Crebas photography
In Marsum zijn ze naast de geluidsoverlast ook bang voor verkeersoverlast. Er is in tegenstelling tot de grote oefeningen zoals Frisian Flag nu geen parkeerverbod in het dorp.
Voorzitter Geert Verf van dorpsbelang adviseert bewoners dan ook de auto voor de oprit te parkeren. "Dan houd je dat in ieder geval vrij. In het weiland een parkeerplaats maken is ook geen optie, het is te nat."
Dorpsbelang heeft contact gehad met de gemeente Waadhoeke. Die plaatst hekken en borden om te voorkomen dat toeschouwers overal hun auto zomaar parkeren.