Eigenaar wil proberen transportwagen van transformator Tytsjerk te bergen

De transformator zakte volledig weg in de grond © Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
Transporteur Wagenborg gaat volgende week proberen het transporttoestel dat begin september met een 250 ton zware transformator door de weg zakte bij Tytsjerk, te bergen. Sinds het incident liggen zowel het transporttoestel als het toestel in het weiland.
Als het lukt om het toestel weg te halen, zal TenneT aan de slag met de beschadigde weg door het land. "Dan zorgen we ervoor dat de omwonenden er weer netjes langs kunnen, in plaats van over rijplaten te moeten rijden die nu dwars door het weiland liggen", geeft Maarten Scholten van TenneT aan.
De wagen waarop de transformator vervoerd werd, is een zogenoemde Self Propelled Modular Transporter, kortgezegd een SPMT. Daarmee kunnen verschillende modules aan elkaar gekoppeld worden. Van elke module kunnen de assen elektronisch bediend worden. Op deze manier reageert zo'n SPMT als één systeem. Hij wordt bediend door één persoon die dat doet met een afstandsbediening.
Een SPMT kan om zijn eigen as draaien, scheef naar voren of als een krab haaks op de rijdrichting.
Het is nog niet duidelijk wat er met de transformator zelf moet gebeuren. Volgens Scholten moet er eerst gewacht worden op de uitkomst van verschillende onderzoeken, bijvoorbeeld naar de staat van de transformator en de bodem op de plaats van het ongeluk.

250 ton zware transformator

De vraag of hij nog werkt, speelt daarbij een grote rol. Het kan zijn dat de transformator voor reparatie teruggebracht moet worden naar de fabriek en dat zou betekenen dat het 250 ton zware apparaat via het Prinses Margriet Kanaal moet worden afgevoerd. Uiteindelijk moet de transformator op het hoogspanningsstation Louwsmar in gebruik worden genomen.
Voor een uiteindelijke bergingsoperatie maakt het een verschil welke kant de transformator op moet. "Dat maakt allemaal onderdeel uit van het onderzoek dat nu loopt."