Grote brand in centrum Wolvega: geen mensen thuis, maar dat was lang onzeker

De brandweer in Wolvega © CAMJO media
Er was woensdagavond een brand in het dak van een appartement aan het Van der Sandeplein in Wolvega. De brandweer schaalde op naar 'grote brand'. Eerst werd gemeld dat er waarschijnlijk nog mensen in het pand waren, maar dat bleek niet het geval.
De brandweer kon het pand lange tijd niet in, omdat de trap te gevaarlijk was. Daarom werd er een gat in het dak gemaakt om te kijken of er nog mensen aanwezig waren.
Brandweer bezig met de brand © BTB Fotografie
Meerdere eenheden waren aanwezig om hulp te verlenen. Er werden vier bluswagens en een hoogwerker ingezet. Grip 1 was van kracht, dit betekent dat er vanwege de ernst van de brand coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten nodig was.
De brand in Wolvega was fel
De brand was uitslaand en er was kans op overslag. Het appartement zit boven een pizzeria en naast een Chinees restaurant. De rook die bij de brand vrijkwam, leverde geen gevaar op voor omliggende woningen.
De vlammen kwamen uit het dak © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"Bij het ontstaan is de brand ook doorgeslagen naar een zolderetage die erboven. Hoe de brand precies is ontstaan, weten we nog niet. Maar er was in het begin nog wel onduidelijk of er mensen in het pand waren. Uiteindelijk konden we naar binnen en bleek dat die er niet waren", zegt Marten Klaas Brinksma van de brandweer.

Onzekerheid

Het leverde echter wel verwarring op. "In het begin kregen we berichten dat er mogelijk mensen aanwezig waren, later werd dat ontkrachtigd, maar we konden het uiteindelijk alleen maar bevestigen door er zelf in te gaan. En omdat de zolder lang heeft gebrand, konden we nog niet naar binnen. Dat was te heet en onveilig."
Er zijn 's nachts zeven bewoners opgevangen die niet meer in hun woningen boven de restaurants konden. Het huis bij de pizzeria lijkt onbewoonbaar, de schade in het huis boven het Chinese restaurant lijkt mee te vallen.
Marten Klaas Brinksma van de brandweer over het ontstaan van de brand
Twee maanden geleden was er ook al een grote brand in het centrum van Wolvega, vertelt buurtbewoner Jan Klaver. Toen was er brand in een snackbar en moesten meerdere huizen en een deel van een ouderencomplex worden ontruimd.
En nu dus weer brand. "Ik hoorde allemaal sirenen, toen nog meer en vlakbij. Dus ik ben naar buiten gegaan om te kijken. Toen kwamen er dikke vlammen uit de gevel."
Buurtbewoner Jan Klaver zag de vlammen