Minister verhoogt alarmniveau corona: "Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt toe"

Zorgminister Ernst Kuipers heeft het alarmniveau van de zogenoemde coronathermometer verhoogd van laag naar verhoogd. Het betekent dat het effect van corona op de maatschappij is verhoogd. Het is fase twee van de vier.
Derk Moor van GGD Fryslân ziet de stijging in het aantal positieve testen en het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen ook terug in Friese cijfers. "We merken aan verschillende dingen dat het toeneemt, zoals dat er nu 45 mensen in een ziekenhuisbed liggen. En we zien ook van de mensen die we nog wel testen, er meer komen de laatste tijd." Het gaat dan om mensen die in de zorg werken.
"We zijn alert"
Voorlopig heeft de stijging in het aantal coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen nog geen groot effect op andere zorg. "Je merkt dat dus het aantal ziekenhuisbedden waar coronapatiënten op liggen toeneemt en we zijn alert in de verpleeghuizen, maar het is nog niet zo'n heel groot effect in Fryslân, we zijn alert."
Op landelijk niveau is de stijging in het aantal positieve testen en het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen al aangeduid als het begin van een nieuwe golf. "De minister heeft gezegd dat we aan het begin van een nieuwe golf staan, we zien ook terug in onze cijfers dat het toeneemt."

Het kabinet heeft verschillende sectoren eerder dit jaar gevraagd om een actieplan te schrijven als het aantal besmettingen weer aantrekt. Daarom heeft het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken van de PKN vier scenario's uitgeschreven. Protestantse kerken hebben daarmee een soort handleiding om maatregelen weer op te schalen als het nodig is.
Basisregels
"Dat begint met basisregels en eindigt weer met noodmaatregelen", zegt Wim Beekman, classispredikant bij de PKN in Fryslân, "Onze kerken hebben met elkaar afgesproken om zich weer aan de basismaatregelen te houden."
Maar eigenlijk zijn die basismaatregelen nooit echt weg geweest: "Ik ben in veel kerken in Friesland geweest. Daar wordt vaak nog niet gecollecteerd en nog geen handen gegeven. En aan kerken wordt gevraagd om de diensten te stromen. Dat doen de meesten dan ook."

Volgens Beekman blijven de kerken een plek waar mensen terecht kunnen. Al helemaal met de verschillende crises die er op dit moment zijn, moeten mensen de mogelijkheid houden om steun te vinden bij het geloof: "Wat mij opvalt in de maatregelen die zijn rondgestuurd, is dat zelfs op het hoogste niveau de kerken open blijven. Dan wel op anderhalve meter natuurlijk. De overheid heeft immers aangegeven dat ze niet zozeer een gehele lockdown zien zitten."
Volle kerken
Beelden van volle kerken zijn in dat geval niet te verwachten, zegt Beekman: "In ieder geval niet in onze protestantse gemeenten. Wij zullen ons houden aan de maatregelen die op dat moment gelden. In de kerken komen natuurlijk ook meer oudere en kwetsbare mensen en we moeten goed op elkaar letten."
"Mocht het onverhoopt weer het geval zijn dat we het allerhoogste niveau in moeten schakelen, dan doen we dat op een goede en zorgvuldige manier", zegt de dominee.
Vaccinatiecampagne
Inmiddels is het voor verschillende groepen weer mogelijk om een nieuwe prik te halen. " Dat loopt heel goed, daar is veel belangstelling voor. Bijna al onze locaties zijn voor bijna 100 procent bezet."
"Het is nu nog voor 60 jaar en ouder en kwetsbare mensen die in aanmerking komen voor de griepprik, en mensen in de zorg." Uiteindelijk zal iedereen uitgenodigd worden voor een nieuwe prik, zegt Moor.