Het werk van Jopie Huisman houdt mensen nog altijd in z'n greep

Een portret van Jopie Huisman © Jopie Huisman museum
Het Jopie Huisman Museum in Workum staat deze herfst uitgebreid stil bij het 100-jarige geboortejaar van de kunstenaar. Zo is er een podcastserie over Huisman gemaakt en is er een speciale Huisman-lezing in het leven geroepen, die vanaf nu elke twee jaar wordt gehouden.
De podcast gaat over de diefstal van drie schilderijen van Jopie Huisman in 1984. De schilder had toen een expositie in Nuenen. Een bijzondere plaats voor Huisman, want daar heeft Vincent van Gogh jaren gewoond en dat is een groot voorbeeld voor Huisman.
Op de expositie worden drie schilderijen gestolen: Handschoenen (1976), Merelnest (1981) en De drie lotgenoten (1981). De schilderijen zijn tot de dag van vandaag niet meer gevonden.
"Drie jaar geleden hebben we op social media weer aandacht besteed aan de diefstal en hier kwamen heel veel reacties op", vertelt Peter Miedema, directeur van het Jopie Huisman Museum. "Het leeft na al die tijd nog zo. We dachten: hier moeten we wat mee."
Het museum benaderde podcastmakkers Simon Heijmans en Marion Oskamp, bekend van de podcast De Brand in het Landhuis. Zij gaan in samenwerking met kunstdetective Arthur Brand op zoek naar de schilderijen en hebben hier een podcast over gemaakt. De eerste aflevering van de serie komt woensdag om 20.00 uur online.
Hij zei dat hij nooit weer wilde exposeren.
Peter Miedema over Jopie Huisman na de diefstal
"Na de diefstal gaf Jopie de opdracht om alle andere schilderijen in de expositie gelijk terug te halen. Hij zei dat hij nooit weer wilde exposeren. Gelukkig hebben een aantal andere mensen hem op andere gedachten gebracht, en dat is toen het begin geweest van het Jopie Huisman Museum", zegt Miedema.
"Het was het eerste museum in ons land dat gewijd was aan een nog levende kunstenaar." Huisman overleed in 2000.

Lezing

Het museum is nog volop in ontwikkeling. In de winter is het verbouwd en opnieuw ingericht aan de hand van de kernthema's van Huisman: natuur, medelijden en duurzaamheid.
Dat zijn ook de thema's van de Jopie Huismanlezing die op 22 november voor het eerst zal worden gehouden. Jan Rotmans neemt de eerste lezing voor zijn rekening, een grote naam op het gebied van klimaatverandering en duurzame ontwikkeling.