Opening genderneutraal toilet op Stedelijk Gymnasium: "Het is een veilige plek"

De leerlingen van de GSA op het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Op de tweede verdieping van het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden is op Coming Out Day een genderneutraal toilet geopend. Het idee voor het toilet komt niet van de rector of docenten, maar van de leerlingen zelf.
Dat deed de school met een feestelijke ceremonie. Daar was onder andere YouTuber Alice Olsthoorn. Een groep scholieren wil de acceptatie van LHBTIQ+-leerlingen op school stimuleren in de projectgroep GSA. "Dat is de Gender and Sexuality Alliance. Wij willen dat iedereen gelijk is op school en gelijk behandeld wordt in het kader van de LHBTIQ+ in Nederland", zegt Nex Oudega.
Hen is leerling op het Stedelijk Gymnasium en was betrokken bij het oprichten van de GSA op de school, "Wij wouden ook hier graag een genderneutraal toilet. Zodat iedereen zich veilig kan voelen op school. Dat iedereen naar de wc kan, zonder dat ze de hele tijd geconfronteerd worden met hun oude geslacht of gender."
Leerlingen van het Stedelijk bij de opening van het toilet © Stedelijk Gymnasium Ljouwert
De GSA van het Stedelijk is precies een jaar geleden opgericht, zegt Nex. "Afgelopen jaar zijn we bij de rector naar binnen gestapt met de vraag of wij een vlag op mogen hangen op Coming Out Day. Daarop wilden we ook Paarse Vrijdag organiseren. Een vriend van mij wilde helpen. Hij had het idee om dan ook direct een GSA op te richten. Ik was er helemaal klaar voor om met allemaal argumenten te komen, maar de rector was direct enthousiast."
"We vinden dat heel goed en heel fijn", zegt rector Eelko Hooijmaaijers, "Sterker nog, we zijn er ontzettend trots op. Je hoort als school een veilige plek te zijn. Kinderen moeten zich kunnen ontwikkelen tot wie ze zijn. Daar hoort bij dat je ook over je seksuele identiteit moet kunnen praten en er voor uit moet kunnen komen. Dus de GSA hebben we er graag bij hier op school."
Voor de leerlingen voelt het ook dat ze hier veilig kunnen zijn: "Ik heb nooit getwijfeld of mensen mij nou wel of niet zouden accepteren", zegt leerling en GSA-lid Huub Kuilenberg. "Ik heb niet het gevoel gehad dat mensen hier er moeilijk over zouden doen. Dus ik voel me hier wel veilig."
Het toilet versterkt dat gevoel volgens Kuilenberg. "Nu kunnen transgender of genderneutrale leerlingen zich veilig op een toilet begeven zonder te twijfelen of ze op het goede toilet zijn en zonder dat iemand ze raar aankijkt. Dat is een veilige plek."
De GSA is voor de betrokken leerlingen dan ook een fijne plek om samen te werken, zegt Nex. "Voor ons is dat heel belangrijk. Het is om te zien wie je bent, om jezelf uit de dragen naar de buitenwereld. En om te zien dat je er ook mag zijn. Iedereen moet gelijk behandeld kunnen worden op school. Ondanks gender of kleur. Daar staan wij met de GSA erg voor in. Het is belangrijk dat wij er nu als groep mee bezig zijn en blijven."